Smittkaoset i SHL – därför kan hockeyn drabbats så hårt

Samtliga klubbar i SHL-hockeyn har drabbats av coronasmitta. Mer eller mindre allvarligt. "Kan vara en tillfällighet", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Britt Åkerlind.

Britt Åkerlind.

Foto: Victor Bomgren

Ishockey2021-03-02 18:30

Pandemin har lagt sig som en våt filt över hela världen och då har förstås inte heller idrotten kommit undan. Inte minst har ishockeyn varit drabbad och det är många som undrar varför. Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare förklarat det så här till SVT: 

– Det är spridning inom lagen. Det är väldigt lite som talar för att det händer på isen utan det verkar hända i avbytarbås, omklädningsrum eller liknande.

Ni har säkert hängt med i coronacirkusen inom SHL-hockeyn med matchflyttar hit och dit, med monsterscheman för att spela ikapp och med 12 000 tester utskickade till klubbarna sedan i oktober. Samtliga klubbar i högsta serien har drabbats av smitta, med Linköping HC som en av dem som var först och där nästan hela laget insjuknade. Även på damsidan i SDHL har det förekommit många fall, men vissa – som LHC – har där klarat sig undan.

Överhuvudtaget har en del klubbar drabbats mycket tuffare än andra. Kan man förklara varför det är så? Är det bara tillfälligheter?

Vi ställde frågan till Britt Åkerlind som svarade:

– Inte vad Smittskyddet känner till. Naturligtvis kan det vara tillfällighet men det kan också vara så att olika ligor och olika lag har tolkat rekommendationerna olika. Det skulle kunna vara en variabel.

Det är lätt att få en känsla av att ishockeyn är extra hårt drabbad.

– Om så är fallet kan det bero på många utövare och att närkontakt finns där luftvägssekret övergår till annan person.

Hur säkra kan man vara på att snabbtesterna som bland annat används inom SHL ger tillförlitliga svar?

– De flesta snabbtester som finns på marknaden har lägre känslighet än de så kallade PCR-analyserna.

Hur mycket arbetas det med smittspårning inom idrotten?

– Alla personer som diagnostiseras ska smittspåras. Identifieras då ett kluster med flera smittade inom en grupp ingår det åtgärder.

Är det med allvarliga smittoläget rimligt att elitidrotten spelar vidare med resor land och rike runt?

– Det har framkommit att myndighets-Sverige och vissa utövare har definierat elitidrott och elitidrottare olika. Det finns nu en dialog mellan Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet i hela idrottsfrågan, vilket bedöms medföra att tävlandet kommer att minska.

En del anser att säsongen borde blåsas av.  Vad tycker du?

– Det är bra att övergripande parter nu tar tag i detta, säger Britt Åkerlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!