Nu i slutspelstider är de här detaljerade verktygen inte bara något som används för utvärdering av det egna laget, utan även kvartsfinalmotståndarna Brynäs siffror dissikeras.
– Lagen vi kommer möta i slutspelet, som nu Brynäs i kvarten, plockar vi ut statistik kring. Från deras senaste matcher och från våra matcher mot dem i serien, säger LHC-tränaren.
Enkelt uttryckt handlar den nya trenden om att varje händelse på isen registreras och noteras i form av siffror som man sedan kan använda för att mäta både lagets och enskilda spelares prestationer. Man kan säga att det helt enkelt är något av ett vetenskapligt sätt att se på hockey.
– Vi kombinerar gammal hederlig videoanalys med 63 olika statistikparametrar som vi utvärderar våra insatser efter, berättar Dan Tangnes. För varje siffra har vi en videosekvens så att vi kan gå tillbaka och kolla exakt vad som ligger bakom den siffran.
I Nordamerika har den här så kallade underliggande statistiken, som är betydligt mer detaljerad än traditionella statistiska verktyg som skottstatistik och plus/minus, tagit över mer och mer, både i mediebevakningen och hos lagledningarna.
– Exempelvis plus/minus-statistiken ger inte hela bilden, den behöver kompletteras för att fylla en funktion. Vi fokuserar till exempel mer på att räkna skapade målchanser, säger LHC-tränaren.
I Sverige var Frölunda först med att snappa upp trenden. Det dröjde inte alltför länge innan de anställde folk som är specialiserade på statistikanalys i en typ av scoutingroll. Men nu har fler svenska klubbar hakat på och en av dem är alltså LHC.
– Vi ligger absolut i framkant. Vi är nog inte bäst men jag tror vi är med där uppe. Frölunda är fortfarande ledande inom området men jag vet att även Växjö och Djurgården jobbar mycket med det här, säger Tangnes.
LHC har dock inte som Frölunda anställt personal för att ta fram och analysera statistiken, utan klubben har istället valt att köpa in statistik från varje match och sedan analysera den själva. Det är sedan Tangnes tog över huvudansvaret som de har börjat med det här, men han vill gärna lyfta fram hela tränarstaben.
– Det är de andra tre tränarna som gör det största jobbet med det här. Klas Östman sammanställer och analyserar all statistik gällande backarna, Johan Åkerman gör samma sak kring forwards, sedan har vi vår målvakts- och videocoach Mikael Wernblom som är väldigt drivande i hela den här processen. Det enda jag gör egenligen är att samla in all data från dem och skapa en helhetsbild.
– Ingvar Kamprad sa något nån gång om att han alltid ser till att omge sig med människor som är snäppet bättre än han själv, och det är något jag jobbar efter, säger Tangnes. Jag vill omge mig med människor som kan utveckla mig som person och tränare. Där har jag till exempel Klas Östman som är betydligt vassare på den tekniska biten med datorer än vad jag är.
En statistikkategori som har blivit ett populärt verktyg för att mäta hur bra ett lag "egentligen" spelar eller hur stor inverkan en spelare verkligen har är det som på hockeyspråk kallas för corsi, och som på vanlig svenska helt enkelt betyder skottförsök. Corsin talar om hur många skottförsök lagen och de enskilda spelarna genererar framåt och hur många man släpper till bakåt ute på isen. Det låter simpelt, men detta har visat sig vara ett effektivt verktyg för att skapa sig en helhetsbild kring vilka lag och spelare som spelar ett spel som kan ge resultat över tid och inte bara när man har "studsarna med sig". Dan Tangnes utvecklar:
– När man har fakta som stödjer att vi gör rätt grejer så är det lätt att motivera både för en själv och och för laget att vi ska fortsätta som vi gör även när resultaten inte kommer som vi vill.
Ett konkret exempel som han tar upp är Kristian Näkyvä. Han fick mycket kritik tidigt på säsongen för flera slarviga ingripanden, men Tangnes menar att det är viktigt att varken som tränare eller supporter låta sig styras för mycket av känslor i sin kritik.
– Det var många som inte var nöjda med Näkyväs insats tidigt på säsongen. De påverkades mycket av de synliga misstagen som han gjorde när de utvärderade honom. Men vi kunde se när vi tittade på den underliggande statistiken att han hade väldigt fina corsi-siffror, han låg i topp i laget redan då. Han hade alltså en mycket positiv inverkan på spelet trots de här misstagen.