De senaste veckorna har de skenande elpriserna blivit ett växande problem för SHL-klubbarna. Vissa klubbar äger sina arenor och vissa hyr av kommunerna, men oavsett kan det bli rejält kännbart för klubbarna.
Rådgivnings- och revisionsföretaget EY har för sjunde året i rad analyserat SHL-klubbarnas ekonomi utifrån klubbarnas årsredovisningar. I rapporten "Hur mår svensk elitishockey?" skriver EY att elkostnaderna för en klubb – oavsett om arenan ägs eller hyrs – öka med hela 400 procent.
"Det innebär till exempel att en elkostnad för ishallen som i dag ligger på 3 miljoner kronor skulle kunna stiga till 15 miljoner kronor, en ökning med 12 miljoner kronor som påverkar både klubbens likviditet och resultatet på sista raden", skriver EY.
Detta kan påverka möjligheten att klara licenskravet.
De senaste två åren har licensnämnden frångått kravet på eget kapital. Detta till följd av coronapandemin. Men nu har en ny modell införts med ett procentuellt krav baserat på den totala omsättningen i respektive klubb där det den här säsongen krävs två procent. Den kommer att stegvis höjas för att 2025 kräva minst tio procent.
I nuläget är det fyra klubbar som inte klarar 2025 års krav: Linköping (tre procent), Timrå (fyra procent), Malmö (sju procent) och Örebro (tio procent).
LHC:s ordförande Christer Trägårdh sa nyligen till Sporten angående 2025 års krav:
– Det är dilemmat vi har. Vi har en plan för hur vi ska kunna leverera det. Det förutsätter att vi har ett lag som levererar på isen. Planen bygger också på förutsättningar som vad spelarlönerna ska vara, hur hög hallhyran ska vara och hur mycket intäkter vi måste dra in. Vi behöver öka intäktsflödena på alla områden för att klara det.
I förra veckan var också Sporten i kontakt med LHC:s klubbdirektör Niclas Björkman angående de skenande elpriserna och hur LHC påverkas av det.
– Det är väl enda gången som det är en fördel att hyra jämfört med att äga arenan.
Samtidigt förhandlar ni med kommunen om ett nytt hyresavtal. Är ni rädda att krisen ska försvåra de samtalen?
– Nej, vi är inte oroliga för detta i hyresdiskussionerna, men det kan komma att påverka oss framöver. Vi får hoppas att kommunen har ett bra avtal med Bixia eller något annat kommunalt bolag.