Så delar LHC upp ungdomarna

I LHC har lagen splittrats efter U 13. De som kommer in på hockeyprofilen på Arenaskolan och de som inte gör det. Men nu kan en förändring vara på gång.

Bo Ekmark, ungdomsansvarig för LHC.

Bo Ekmark, ungdomsansvarig för LHC.

Foto: Peter Calén

ISHOCKEY2017-12-21 08:00

– Jag kan inte säga mer än att vi hela tiden skruvar på vår verksamhet för att göra den så bra som möjligt. De förändringar vi eventuellt tänkt göra till nästa höst måste vi först kommunicera med berörda parter, föräldrar, spelare och ledare. Vi kan inte låta dem få reda på det via media.

Det säger Bo Ekmark, ungdomsansvarig i Linköpings HC. Han är högst ansvarig för en verksamhet som engagerar en stor mängd barn och ungdomar från de allra yngsta upp till U 16. Han får många frågor, förslag, beröm och klagomål att hantera varje säsong.

En sak som får många att reagera, och bland annat höra av sig till oss, är det faktum att spelarna som ska fylla 13 år och börja sjuan på högstadiet, delas upp. De som söker och kommer in på Arenaskolan tränar tillsammans och spelar i ett lag, de som inte gör det får färre träningstillfällen med det egna laget som spelar i en annan serie.

En tuff utslagning menar många och ett led i en väldigt tidig elitsatsning för att få fram bra ishockeyspelare säger andra.

– Vårt mål med den här verksamheten är att skapa förutsättningar för så många som möjligt att senare komma in på vårt hockeygymnasium där bara 12 platser finns att slåss om.

Under våren genomförs två stycken så kallade ”try outs” där de spelare som sökt till Arenaskolan får visa upp sina kunskaper i bland annat hockey. Sen väljs 22 killar och tjejer ut.

Om det är fler än 22 som söker så gallras flera bort.

– Skolan ansvarar för alla profiltester samt håller själva i motoriska tester. När det gäller hockeydelen så har de tagit hjälp av oss för att bedöma det. Sen är det skolan som fördelar platserna

Hur har det här fungerat historiskt, när man gör en sån här uppdelning så tidigt? Har de som inte kommit in på skolan fortsatt att spela eller de flesta lagt av?

– Många har fortsatt, absolut. Ofta kan det vara så att man inte har intresse av att gå på en hockeyprofil, men vill spela hockey ändå. Då har de fått den möjligheten. Sen är det alltid spelare som slutar och hittar andra saker att göra, det är ofrånkomligti alla idrotter.

Hur många i en årskull brukar söka Arenaskolan?

– Det har legat mellan 25 och 34.

Skulle du vilja ha fler platser så att alla kom in, inte bara 22?

– Ja, om det hade funnits möjligheter hade det varit det bästa.

För det måste vara ett tufft besked att ge till de som inte kommer in?

– Så är det, absolut. Samtidigt erbjuder vi alltid extra träning med andra lag, så att den som vill kan få mer istid. Den möjligheten finns alltid.

Vi hörde att i fjolårets kull, de som är födda 2004, försvann det så kallade ”kvällslaget” för att så många slutade?

– Det beror på att det redan från början inte var tillräckligt många spelare för två lag, av flera orsaker. Det var flera i gruppen som var födda 2005 och de gick över till sin egen åldersgrupp. Vi har hittat andra lösningar till de som blev kvar. Alla erbjuds alltid att spela vidare

Kan man se att en 12-årig kille kommer att bli tillräckligt bra för att om drygt tre år gå hockeygymnasiet?

– Nej, det kan man inte.

Varför gör ni då det här?

– Vi vill skapa bra förutsättningar för så många som möjligt att ta sig in på gymnasiet.

Känner du att det kan vara så att ”guldkornen” gallras bort för att de inte kommer in på skolan?

– Så kan det hypotetiskt sett vara. Vi har det ofta uppe till diskussion, hur vi kan göra vår verksamhet bättre. Vi följer utvecklingen hela tiden, både ute i samhället och vår egen klubb. Det är en väldigt svår balansgång att bedriva både bredd och elit på en gång i samma förening. Det är ett dilemma att få alla att trivas, både de som vill satsa och de som bara vill spela för att det är skoj. Men vi diskuterar det hela tiden och gör vad vi kan för att alla ska bli nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!