Rekordsiffrorna – men därför måste LHC låna pengar under sommaren

Linköping HC gör sitt bästa ekonomiska resultat någonsin – och har aldrig haft så stort eget kapital. "Vi måste bli bättre", säger klubbdirektören Carl-Johan Stålhammar.

LHC höjde publiksnittet mest i SHL. En förklaring till att Carl-Johan Stålhammar kan räkna in ett rekordresultat.

LHC höjde publiksnittet mest i SHL. En förklaring till att Carl-Johan Stålhammar kan räkna in ett rekordresultat.

Foto: Montage

Ishockey2024-06-10 18:15

Sporten har tidigare skrivit att klubben på årsmötet om en vecka kan presentera största vinsten någonsin – och när koncernbokslutet nu är officiellt bekräftas uppgifterna. Tack vare bland annat ökad publik och NHL-ersättning landar resultatet för senaste verksamhetsåret på 5,4 miljoner kronor med en omsättning på 173 miljoner.

Bästa siffran tidigare: knappt fem miljoner under andra finalsäsongen 2007/08.

– Visst, det är lätt att slå sig för bröstet och säga att det är ett bra resultat och det är det förvisso, men nu måste vi nå upp till sådana här siffror år efter år efter år. Självklart är det positivt och en början på någonting. Men vi hade inte klarat det utan att folk går på våra matcher eller att sponsorer och privatpersoner satsar på oss, säger Carl-Johan Stålhammar.

Vad skulle du själv sätta för betyg?

– Godkänt. Men vi måste bli ännu bättre.

Vinsten innebär att det egna kapitalet just nu ligger på drygt 13 miljoner, vilket gör att man med råge klarar SHL-hockeyns licenskrav på åtta procent av koncernens omsättning inför nästa säsong. Däremot är det ännu inte riktigt i hamn med kravet på tio procent för 2025/26. Men inte heller kapitalmässigt har klubben stått starkare sedan 12,4 miljoner våren 2008.

Trots utdelningen krävs banklån under sommaren.

Carl-Johan Stålhammar säger:

– Fortfarande är det så att vi nästan inte har några intäkter från maj till september. Det gör att likviditeten är svag sommartid. Även om vi gör ett plusresultat på 5,4 miljoner måste vi låna för att överleva sommaren. Nästan alla klubbar lånar pengar så här års, men målet måste vara att ha så pass bra ekonomi att vi aldrig ska behöva låna en peng och där är vi inte än.

Nästa år?

– Vi behöver fortsätta att vara restriktiva med kostnader och jobba för att få upp våra intäkter. Man får aldrig bli nöjd och säga att "fan, vad vi är bra". Vi måste upp med likviditeten så att vi kan överleva en sommar utan banklån.

Trots höga vinsten har LHC under den gångna säsongen städat bort 2,4 miljoner i pandemistöd och även betalat tillbaka ett aktieägartillskott för första gången.

– Vi har fått bort en del surdegar som legat där. Man ska aldrig säga aldrig, men vad gäller kontrakt, försäkringar och covidstöd ska det inte vara något mer. Sen kan det alltid dyka upp saker, säger klubbdirektören.

Som vi berättat tidigare har Christer Trägårdh sagt ja till en fortsättning som ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!