Ratties egna ord – därför stannar han i LHC

Chansen fanns för Ty Rattie att flytta – men hej Schweiz blev nej Schweiz. "Varför skulle jag lämna när vi trivs så bra?", sa LHC-stjärnan.

Ty Rattie hamnade i centrum före segermatchen mot HV 71. Kontraktet är förlängt till 2026 och innehåller klausuler som ger honom rätt att lämna i förtid.

Ty Rattie hamnade i centrum före segermatchen mot HV 71. Kontraktet är förlängt till 2026 och innehåller klausuler som ger honom rätt att lämna i förtid.

Foto: Peter Holgersson

Ishockey2024-03-03 08:00

30-åringen log belåtet.

Dels för så viktiga 4–1-vinsten mot HV 71 – och dels för den glada nyhet som basunerades ut just före nedsläpp.

Ty Rattie nobbar locktonerna från Schweiz och har förlängt kontraktet med LHC till 2026.

– Vi har pratat ganska länge, men med allt på bordet har det landat i att varför ska jag lämna när vi trivs så bra? Jag älskar att vara här, min fru älskar att vara här och så länge hon är nöjd är jag nöjd, sa han.

Den kanadensiske LHC-profilen har snart gjort två säsonger på östgötsk mark, men pratar om Linköping som om han vore nyanställd turistambassadör på kommunen.

Allt är bra.

Staden. Laget. Klubben.

– Du vet hur det är som ishockeyspelare. Du flackar runt och det är tufft att hitta ett andra hem långt hemifrån. Det har vi gjort nu. Jag förklarade tidigt för Peter (Jakobsson, sportchefen) hur jag och vi såg på det. Det fanns intresse från Schweiz, men det fanns helt enkelt ingen anledning att lämna något som vi tycker så mycket om.

– Som nordamerikan i Europa är det rätt ovanligt att stanna i mer än två år på samma ställe och till och med i samma land. Nu har vi hittat en klubb som vill ha oss lika mycket som vi vill vara här. Det känns jättebra. Peter, Klas (Östman, tränaren) och övriga har visat att de vill ha mig kvar. Det betyder mycket, sa Ty Rattie.

Framtiden?

– Det kan hända något speciellt med det här laget och den här staden under de närmaste åren. Om jag inte känt att det funnits en möjlighet att vinna guld hade jag inte stannat. Självklart är det målet. Jag är verkligen nyfiken på framtiden.

Han blev utan mål och assist mot HV och är numera tre poäng efter Skellefteås Oscar Lindberg i toppen av poängligan. Samtidigt innebar vinsten att femman LHC har fyra poäng till sjuan Timrå under topp sex-strecket.

– Vi har pratat om det internt ett tag nu. Det känns väldigt viktigt att hålla oss kvar över strecket för att få lite vila inför slutspelet, sa Ty Rattie.

Sen gjorde han som de flesta andra efter lördagspartyt inför utsåld salong i Saab arena – och hyllade publiken.

– Jag har knappt varit nervös för en hockeymatch sedan jag var i NHL, men nu var det svettiga händer i de första bytena och jag fick försöka att lugna ned mig. Det var en galen atmosfär. Fantastiskt att fansen är så högljudda och hur mycket de uppskattar laget. Det gör det tufft för andra lag att komma hit och vi vinner också för våra supportrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!