Ratades – nu får Larsson chansen

Som junior hoppades Eddie Larsson få chansen i LHC:s a-lag. Sex år senare är det dags.

Foto: John Senewiratne

Ishockey2016-05-06 09:30

Han håller ständig koll på pulsklockan på vänstra handleden. Försöker slappna av så gott det går när han vilar mellan löprundorna, för att komma ner så snabbt som möjligt i puls. Nyförvärvet, backen Eddie Larsson, är seriös och noggrann med sin träning, trots att det fortfarande återstår många timmar i gymmet och i löparskorna innan det är dags att snöra på sig skridskorna.

– Jag kan inte påstå att jag tyckte det var kul att träna när jag var 15-16. Senaste fyra, fem åren har jag blivit väldigt involverad i min egen fys och vet vad jag behöver och inte behöver. Det här är framförallt något jag verkligen behöver, säger Larsson och tittar bak på konerna som står uppställda på gräsplanen vid arenaområdet där spelarna just genomgått ett löptest med mycket start och stopp-träning.

LHC:s assisterande tränare Klas Östman är mannen som håller i testet. En kille som Eddie Larsson, känner väl till. De har kamperat ihop förr. I LHC.

– Jag hade honom som J18-tränare. Det var hans om tog hit mig när jag var 16. Jag vet att han ställer höga krav, samtidigt som han är bra med kommunikationen. Att kunna förmedla till oss vad han vill att vi ska jobba med. Jag tror vi kommer ha en bra dialog, säger Larsson.

"Jag trivdes sist"

Eddie Larsson gjorde sin sista säsong i LHC-juniorerna 2008/2009 innan han lämnade för spel i Modo. Mestadels i Modos juniorer, men han fick även chansen i a-laget. Något han inte fick i LHC.

– På den tiden släppte de inte upp så mycket juniorer. När Modo kom och gav mig en bra chans kände jag att jag ville testa det, förklarar han.

Det blev tillslut 25 matcher i högsta serien med Modo, men mestadels höll han till i allsvenska klubbar som Sundsvall och Karlskoga – innan han inför säsongen 2013/2014 värvades till Växjö i SHL.

– Då var Växjö nya i SHL i princip, men hade höga ambitioner så jag visste att det skulle bli tufft att få mycket speltid. Men det var samtidigt den utmaningen jag ville åt. Jag tycker jag krigade på bra där nere, fick spela med många bra spelare och fick chansen att vinna mycket, säger Larsson.

Bland annat ett SM-guld. Nu vill Eddie Larsson ta nästa steg, individuellt. Han gör det på nygammal mark.

– Känns grymt! Jag trivdes sist jag var här, stan är underbar. När jag var 16 år var mitt mål och min dröm att komma in i det där omklädningsrummet där jag får sitta just nu. Det var här min riktiga karriär tog fart och här jag såg vad som krävdes för att bli proffs. Jag njuter varje dag hittills.

Som en revansch

Vad hoppas du på med LHC?

– Man såg ju redan förra året... en tredjeplats i serien, med många unga spelare som fortsätter att utvecklas. Med ett år i ryggen på de här unga spelarna tror jag vi kan bli farliga nästa säsong, helt klart.

Dina styrkor?

– Att sköta försvarsspelet först och främst. Men samtidigt vet Klas att jag har lite mer offensiva sidor och ett bra förstapass från egen zon för att få fart på anfallsspelet, säger Larsson.

Han erkänner också att han känner att den här sejouren blir lite av en revansch mot åren i juniorerna då han ratades spel i a-laget.

– Ja visst är det så. Det är många fans som även kollat J20-hockey och sett mig när jag var här. Jag hoppas jag kan visa dem att jag håller även på den här nivån, säger Eddie Larsson.

Eddie Larsson

Ålder: 25 (född 1991).

Längd/vikt: 187 cm/90 kg.

Position: Back.

Tidigare klubbar: Mariestad, LHC (J18 och J20), Modo, Sundsvall, Västerås, Bofors/Karlskoga, Växjö.

Aktuell: Nyförvärv från Växjö som varit i LHC:s juniorled tidigare. Får nu chansen även i a-laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!