Ordföranden lämnar LHC – nästan

Nu har han gjort den. Sin sista dag som LHC-ordförande efter 21 år vid posten. Trodde vi.

Foto: John Senewiratne

Ishockey2016-06-22 21:19

Christer Mård tackade för sig efter lång och trogen tjänst, där han lotsat LHC dit de är idag – från en ganska anonym tillvaro i hockeysverige i mitten av 90-talet. Han avgick under onsdagskvällen som ordförande. Men valdes in som hedersordförande inför ett rungande "JA!" under årsmötet i Stångebrohallen.

– Det var kul. Jag är ju den enda som blivit det, det finns ingen annan. På det sättet har man blivit unik i LHC. Det är en titel jag kan ha använding av, jag får ta fram ett visitkort, säger Christer Mård skämtsamt.

Efter 21 år på samma post i en och samma klubb, avancemang till elitserien både en och två gånger med herrlaget, dubbla SM-finaler, flerfaldiga mästare på dam- och juniorsidan – och en förening som numera är väletablerad i hockeysverige... lätt att bli nostalgisk? Kanske till och med gråtmild?

Inte Christer Mård, inte.

– Jag är inte speciellt sentimental av mig. Har jag bestämt mig för någonting så... ja, jag har nog ganska lätt för det, säger Mård.

Men han är stolt över vad han åstadkommit som ordförande.

– Det är klart jag är. Många säger att jag gjort ett bra jobb och det känns roligt. Det är få förunnade i idrottssverige att ha fått vara med så länge i sin sport som jag fått vara. När jag kom var synen halvtaskig på LHC, med dålig ekonomi. På fem år nådde vi elitserien. Vi gick från att vara en halvful ankunge till en av de kanske absolut mest respekterade hockeyklubbarna i Sverige. Det tycker jag är stort, säger Mård.

LÄS MER: Han tar över efter Mård

Nu väntar en ny era för LHC. För bara dryga året sen tackade klubbdirektören Mike Helber för sig, nu var det Christer Mårds tur. För första gången på 24 år finns ingen av dem kvar i ledande befattningar. Men Mård tror på fortsatt utveckling för "sitt" LHC.

– Föreningen är i så pass goda händer, det är professionellt folk som varit med länge och kan det här. De kommer klara sig hur bra som helst utan mig. När man byter ut en person med så hög befattning efter så många år är det klart att det kommer bli annorlunda. Per (Magnusson, som valdes som ny ordförande) är sin egen individ. Det blev annorlunda när Mike (Helber) klev av och Anders Mäki kom in. Så är livets gång, säger Christer Mård.

För Christer Mård blir det knappast lugnare efter att han klivit av som LHC-ordförande. Han har gått och blivit kommunalråd, har diverse styrelseuppdrag – och har hittat något nytt han brinner för och vill utveckla framöver.

– Jag ska engagera mig mycket mer för damidrott framöver, generellt. Jag ogillar att man 2016 inte förstår att elitidrott är både för dam och herr, att det värderas så olika. Det ska engagera mig, säger Christer Mård.

21 år som ordförande i LHC är över, men Christer Mård är långt ifrån färdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!