Nya hyllningarna – Forsling kan bli Stanley cup-mästare på söndag

Tre matcher. Tre segrar. Gustav Forsling och Florida Panthers är på väg att svepa Edmonton OIlers i Stanley cup-finalen.

Två av Floridas hjältar: Gustav Forsling och målvakten Sergej Bobrovskij.

Två av Floridas hjältar: Gustav Forsling och målvakten Sergej Bobrovskij.

Foto: WALTER TYCHNOWICZ

Ishockey2024-06-14 05:11

Det är nära nu för Gustav Forsling.

Nära att den stora drömmen ska gå i uppfyllelse.

Senaste gången ett lag kom tillbaka från 0–3-underläge i finalserie i NHL-slutspelet var Toronto 1942 – för 82 år sedan.

Det blev 4–3 i den tredje finalmatchen i NHL-slutspelet – och nu kan Forsling tidigt söndag morgon svensk tid få lyfta Stanley cup-pokalen mot taket. Lovorden bara fortsätter att hagla över Linköpingskillen som nu på allvar nämns som en kandidat till Conn Smythe Trophy som NHL-slutspelets mest värdefulle spelare.

Mångårige experten Gunnar Nordström på Expressen skriver att Forsling är "på väg mot stjärnhimlen i NHL" och Aftonbladets Per Bjurman fyller på med: "Helt fenomenal även i natt och jag upprepar: han är Sveriges bäste NHL-back och måste ingå i den förtrupp till Four Nations Faceoff som Sam Hallam ska presentera redan i slutet av månaden."

Gustav Forsling matchades som vanligt stenhårt mot Edmontons oväntat anonyma superstjärnor, spelade klart mest av alla i Florida och assisterade dessutom snyggt till Sam Reinharts ledningsmål i första perioden.

Några dagar efter sin 28:e födelsedag noterades han för nästan 29 (!) minuters istid.

Mest av alla utespelare i båda finallagen.

Det såg tidigt avgjort ut när Florida hade 4–1 och till synes full kontroll efter två perioder, men hemmalaget kom tillbaka och reducerade två gånger om i den tredje. Det gjorde att slutet blev en rysare, men lagmaskinen från sydöstra USA visade fortsatt styrka och höll undan. Förre LHC-backen – som också toppar plusligan i slutspelet med +15 – var nära att sätta pucken i tom bur i slutminuterna, men stolpen var i vägen.

Nu har Florida flera matchbollar, kan bli mästare i Edmonton – och om inte finns chansen att avgöra på hemmaplan några dagar senare. 

– Vi är tjugotre skällande hundar som åker omkring på isen hela matcherna Jobbet är inte klart än. Vi tänker inte så långt. Vi har mycket kvar att göra, sa forwardsstjärnan Sam Bennett till olika medier efter matchen.

– Det känns givetvis väldigt bra. Men vi tar inget för givet och vet att den fjärde matchen kommer bli den svåraste att vinna, sa lagkaptenen Alexander Barkov.

Panthers föll tungt i finalen mot Vegas Golden Knights ifjol, men nu är den välkomna revanschen nära – och Gustav Forsling kan bli den första från Linköping att få ta Lord Stanleys klassiska pokal på besök till hemstaden. Sätter ni klockan på söndag?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!