Nya äventyret ska ge SM-guld för systrarna

Full satsning på hockeyn, javisst. Men också ett häftigt äventyr långt hemifrån. "Vi ska njuta, det är inte säkert man får en sån här chans igen", säger Tori Hickel.

Linköping är hemma ett tag framöver för Zoe och Tori Hickel. Cyklarna har de med sig överallt.

Linköping är hemma ett tag framöver för Zoe och Tori Hickel. Cyklarna har de med sig överallt.

Foto: Claes Nilsson

Ishockey2019-09-12 07:00

Temperaturen skiftar i sensommarens Linköping. Även om det var finväder för bara några dagar sedan är den här onsdagen är inte allt för angenäm. Vintern är på väg, men för två av Linköping HC:s mest välmeriterade nyförvärv, systrarna Tori och Zoe Hickel, kommer snö och kyla inte att bli några större problem. Vintrarna kan vara rätt tuffa i hemstaden Anchorage i Alaska.

Efter en händelserik vårsäsong har Tori och Zoe nu landat i Linköping. Mars blev en känslomässig berg- och dalbana, i slutet månaden blev de kanadensiska mästare med sitt Calgary Inferno men bara några dagar senare kom beskedet att ligan lades ned.

– Det kom som en chock, men ändå kanske det som behövdes för att spelare och alla andra inom ligan ska gå ihop och börja om från början. Produkten vi erbjuder är riktigt bra, men det saknas andra viktiga delar för att organisationen ska fungera bra, säger Zoe Hickel.

Ingen av dem hymlar med att de hellre spelar sin hockey i Nordamerika, men kommande säsongs upplägg med endast fyra lag som ska spela mot varandra på utvalda platser var inget alternativ. I väntan på en nystartad liga blir det istället SDHL-hockey med Linköping HC.

Inget dåligt val, det heller.

– Jag var i Djurgården för några säsonger sedan och vet vilken bra liga SDHL är. Det är ordning och reda, strukturerat och man får spela bra matcher. Jag sa till Zoe att "det här måste vi testa", säger Tori Hickel.

Anbud fanns från ligalag i Kina och Ryssland, men när LHC kom in i bilden var det inget snack. Med några veckors erfarenhet av det nya laget är det ingen som ångrar sig.

 – Ett riktigt härligt gäng, vi har redan fått många kompisar. Förhoppningsvis kan vi ut och resa när det är uppehåll och se oss omkring i Europa. Det här är ett riktigt äventyr för oss, säger Zoe Hickel.

27-åringen är äldst av systrarna och mest meriterad med två VM-guld för USA. Nu är tanken att både hon och Tori, 25, ska bli nyckelspelare i LHC:s jakt på SM-titeln den här säsongen som inleds med match mot SDE på fredag. Hittills har anpassningen till större rinkar och ett annat typ av spel fungerat bra.

– Det går kanske lite fortare i Nordamerika. Här får man mer tid med pucken och det är mer kreativt spel. Du måste vara smartare på isen, säger Tori.

Vad gillar ni Linköping som stad, förresten?

– Jättefint. Lugnt och fridfullt, vi cyklar överallt, säger Zoe Hickel.

I slutet på mars blev Tori och Zoe Hickel kanadensiska mästare med Calgary. Några dagar senare lades ligan ner.
I slutet på mars blev Tori och Zoe Hickel kanadensiska mästare med Calgary. Några dagar senare lades ligan ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!