Ny smäll för Forslings Florida – när världens bäste glänste

Vad är det som är på väg att hända i Stanley cup-finalen? Gustav Forsling och Florida har börjat darra – och rysaren går vidare efter Connor McDavids stora show.

Gustav Forsling försöker hålla koll på Zach Hyman framför mål.

Gustav Forsling försöker hålla koll på Zach Hyman framför mål.

Foto: Sam Navarro

Ishockey2024-06-19 05:07

– Vi visste att det var semester om vi förlorade, men vi har en mental styrka och gillar de utmaningarna. Vi firar inte för att vi har vunnit en match. Nu ska det bli kul att komma hem igen, sa Edmontons svenske backstjärna Mattias Ekholm till Tv 10 efter 5–3-vinsten.

Det var tre raka för Florida och det snackades om att det snart var över.

Då blev det 8–1 till Edmonton i match fyra.

Nu då? 

På hemmaplan fanns nästa chans att avgöra och få fira midsommar som färsk mästare.

Gick inte det heller.

Florida föll tungt igen och tvingas till en ny flygresa tillbaka till kanadensiska Alberta, över 400 mil bort. Det är för övrigt närmare till både Ryssland och Grönland. Nedsläpp 02.10 natten till lördag svensk tid.  

Räkna med ny rysare.

Bara en gång har ett lag vänt 0–3 till seger i en Stanley Cup-final, men nu kan Edmonton vara på väg att upprepa bedriften. Eller åtminstone fixa en sjunde och direkt avgörande match.

Två snabba mål i andra perioden betydde 3–0 och pantrarna såg ut att lida av fortsatt finalfrossa. Men hemmalaget hittade in i matchen och när Oliver Ekman-Larsson satte 3–4 med dryga kvarten kvar var det game on igen. Florida ökade trycket och såg ut som sig själva igen.

Det blev en forcering, det blev några chanser – men det var förgäves i en underhållande match.

– Egentligen har ingenting i vår situation förändrats de två senaste matcherna, förutom att vi lärt oss några saker. Men några av de sakerna hade vi inte behövt lära oss, sa coachen Paul Maurice till klubbens webbplats.

– Vi måste bara vinna en match till. Svårare än så är det inte, sa forwarden Sam Bennett.

Linköpingskillen Gustav Forsling spelade som vanligt mycket (24.40), men var inte riktigt lika självklar i spelet som tidigare.

Några förklaringar till scenförändringen och Edmontons lyft:

Superstjärnan Connor McDavid har fått upp farten och dominerar stort med sin fart och kreativitet. Världens bäste svarade för två mål och två assists efter några exceptionella aktioner.

– Han är överlägset bäst i världen. Har man en sådan kille i laget är det underbart när han har sådana här kvällar, sa Mattias Ekholm.

Edmonton tycks ha knäckt koden för hur Floridamålvakten Sergej Bobrovskij ska passeras. Samtidigt har Stuart Skinner i andra målet spelat upp sig.

Edmonton gick in i finalserien med historiskt höga 37 procent i fem mot fyra – och nu har målen plötsligt börjat i den spelformen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!