Ny rapport: Hotet mot SHL-klubbarna – så svarar LHC

SHL-klubbarnas ekonomi försämrades förra säsongen. Klubbarnas lönekostnader ökade med 21 procent och flera klubbar kan få problem att klara elitlicensen nästa år. "Vi är på rätt väg, men det är en lång väg kvar", säger LHC:s klubbdirektör Carl-Johan Stålhammar.

Stigande löner hotar SHL-klubbarnas ekonomi.

Stigande löner hotar SHL-klubbarnas ekonomi.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2024-09-20 14:00

Rådgivnings- och revisionsföretaget Ernst & Young (EY) har för nionde året i rad släppt rapporten "Hur mår svensk elithockey?".

Inte så bra ekonomiskt är svaret, enligt vad EY kommit fram till.

Trots att SHL slog publikrekord för andra året i rad visar EY:s genomgång att inkomsterna från biljetter äts upp av ökade lönekostnader. Lönekostnaderna ökade med 21 procent och elva av 14 klubbar redovisade ett negativt rörelseresultat.

SM-finalisten Rögle hade de högsta lönekostnaderna i fjol med133,9 miljoner kronor. Linköping HC hamnade i mitten på knappt 104 miljoner.

– Att lönekostnaderna är höga är vi väl medvetna om. Att vi inte är en av de klubbar som betalar mest i lön, visste vi också. Vissa experter har ju raljerat om att vi har haft högst lönekostnader eller varit topp tre i löneligan, när vi i själva verket är åtta, säger Carl-Johan Stålhammar.

Förra säsongen var kravet på beviljad elitlicens att klubbarna skulle visa upp ett eget kapital på åtta procent av sin omsättning. Till nästa säsong höjs kravet till tio procent och EY skriver att fyra klubbar, Malmö, Timrå, Örebro och Linköping, inte når upp till det kravet i dagsläget.

Fortsätter kostnadsökningen hamnar ytterligare fyra klubbar i riskzonen.

Stålhammar:

– Årets resultat uppgick till 5,4 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 0,5 miljoner föregående år. Det innebär att resultatet ökade med 851 procent.

LHC har just nu ett eget kapital på 13,1 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!