Ny modell ska lyfta ishockeyn

Här är nya modellen som ska lyfta ungdomsishockeyn i Östergötland. "Vi behöver samarbeta mer", säger Hans Lorentzon.

Nu ska samarbetet bli bättre mellan ishockeyklubbarna i länet.

Nu ska samarbetet bli bättre mellan ishockeyklubbarna i länet.

Foto: Per Bergsten

ishockey2019-06-12 09:00

På Östergötlands ishockeyförbunds årsmöte på Linköping arena (!) på tisdagskvällen omvaldes han som väntat som ordförande. I samband med årsmötet lanserades också den så kallade östgötamodellen för ungdomshockeyn i länet.

I korthet:

Låta spelarna vara kvar i sina hemmaföreningar. Inga övergångar om inte särskilda skäl föreligger. Inga föreningar som värvar aktivt i unga åldrar. Ha en dialog för att hitta rätt matchnivå och därmed undvika överlägsna segerresultat. Ökad respekt och nolltolerans för att sparka i sargen eller på annat sätt ge fokus åt tacklingar. Fokusera i stället på spelskicklighet.

– Lugna ledare ger lugna spelare och föräldrar, säger Hans Lorentzon.

Modellen har tagits fram på initiativ av Johan Krantz, ungdomsansvarig i LHC, och Torbjörn Holm, tävlingsdito på förbundet, som tagit fram dokumentet som samtliga åtta östgötaklubbar med ungdomsverksamhet ställer sig bakom och ska leva efter.

Hans Lorentzon säger:

– Vi behöver samarbeta mer och utveckla det här tillsammans. Det är klart att det så småningom ska finnas möjlighet att byta till en större förening, men inte förrän i 15–16-årsåldern. Som det varit tidigare har fyra spelare kunnat lämna ett lag. . . och så finns laget knappt kvar längre. Det är det ingen som tjänar på.

En nyhet inför kommande säsong är att även tjejerna får plats i klassiska tv-pucken.

– Det ska bli jättekul. Jag tycker att vi har ett bra lag och jag hoppas och tror att vi ska ta oss vidare från gruppspelet, säger Elin Asp, som till vardags spelar i Finspång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!