NHL-experten om Linköpingskillens jättesuccé: "Är med däruppe"

NHL-experten Uffe Bodin hyllar Gustav Forsling efter jättesuccén. ”Han hör hemma däruppe”, säger han.

Gustav Forsling, Hampus Lindholm, William Karlsson och Peter Forsberg.

Gustav Forsling, Hampus Lindholm, William Karlsson och Peter Forsberg.

Foto: Bildbyrån (montage)

Ishockey2024-04-18 12:00

NHL:s grundserie går mot sitt slut och för Linköpingskillens Florida Panthers väntar i första slutspelsrundan ett prestigeladdat rivalmöte med grannen Tampa Bay Lightning. Det betyder också en match i matchen mellan backstjärnorna Gustav Forsling och Victor Hedman.

Uffe Bodin, som är redaktör på hockeysverige.se och en av Sveriges allra mest initierade NHL-experter, tvekar inte att placera båda högt upp bland blågula försvarare i Nordamerika.

– Den här säsongen skulle jag bara ranka Dahlin (Rasmus i Buffalo) och Hedman högre än Forsling. Om ens det. Jag tycker han hör hemma däruppe och skulle inte bli förvånad om han får en och annan Norris-röst (som ligans bästa försvarare), säger Bodin om förre LHC-backen som har en mycket stor roll i topplaget Florida som vann Atlantdivisionen.

39 poäng på 79 spelade matcher är en sak, men det som verkligen sticker ut är den så kallade plus-/minusstatistiken. Totalt är Forsling +56 och med den noteringen överlägset bäst i hela NHL. Senast en back hade lika starka siffror under en säsong var 1995–96 då Detroits Vladimir Konstantinov noterades för +60.

Det är 27 år sedan nu.

Och för att ytterligare understryka succén:

-- Gustav blir den fjärde svensken efter Peter Forsberg (2003), William Karlsson (2018) och Hampus Lindholm (2023) att hamna högst på listan. Tidigare delade NHL ut pris för detta, men inte sedan 10–15 år tillbaka, säger Uffe Bodin.

Florida – som var i final i fjol – spelar sin första slutspelsmatch mot Tampa Bay på söndag kväll svensk tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!