MATCHGUIDEN, LHC–Timrå: • "Monstrets" topp 3

Efter fredagskvällens Winnerbäck-konsert ligger isen åter blank i Saab arena – det är nämligen åter dags för SHL-hockey. Linköping HC mot Timrå IK. Dagens matchguide bjuder bland annat på: Målvaktsspecial och Klas Östmans reprisilska.

I dagens matchguide blir det bland annat målvaktsspecial, reprisilska och nya matchtröjor.

I dagens matchguide blir det bland annat målvaktsspecial, reprisilska och nya matchtröjor.

Foto: Bildbyrån / LHC

Ishockey2023-10-28 11:00

Vad? LHC–Timrå, SHL.

Var? Saab arena.

När? I dag klockan 15.15.

PUBLIKLÄGET

"6500-7000 åskådare siktar vi på", meddelar Daniel Björk Jonsson, privatmarknadsansvarig i LHC.

LÄGET I LHC

Forwarden Remi Elie körde på fredagsträningen för fullt efter sin skadekänning och går om inget oförutsett inträffar in i kedjan med Markus Ljungh och Ty Rattie.

Överkroppsskadan på Arvid Aronsson, som utgick mot Rögle, var inte allvarlig men backen spelar inte förrän efter uppehållet. John Nyberg linkade av torsdagens pass med ont i foten men ska vara redo och tar troligen Aronssons plats.

GÄSTTYCKAREN

undefined
Jonas Gustavsson avslutade hockeykarriären för tre år sedan. Nu jobbar han som rådgivare på ett finansbolag för att hjälpa idrottare under och framförallt efter karriären.

JONAS GUSTAVSSON, målvaktsprofil i LHC 2017-2020

Hur bra har Marcus Högberg varit hittills?

– Jättebra. Det är "Högga" liksom. I flera av matcherna är han faktorn till att man hittar en seger, han kämpar och krigar.

Vilka är hans främsta styrkor?

– Han är stor, men blir inte passiv. Vissa målvakter förlitar sig väldigt mycket storleken, men han är aktiv och rörlig och försöker rädda pucken, istället för att bara få den på sig. Det, och hans krigarinstinkt, gör att han kan kliva utanför boxen och göra större, matchavgörande räddningar. För sådana målvakter kan det ibland bli på bekostnad av att man släpper en hel del enkla mål, men på honom slinker det inte igenom alls många sådana.

Något han kan bli bättre på?

– Jag har inte identifierat någon typisk svaghet. Det går säkert att skruva på lite på allt, det gör det för de flesta. Det handlar snarare om att se till att han kan fortsätta leverera på en så pass bra nivå; att han fortsätter ta hand om kroppen för det blir mycket belastning. Han har en krävande spelstil, får en hel del att göra emellanåt och spelar mycket matcher.

Ja, hur ska Jesper Myrenberg hantera situationen i skuggan av Högberg?

– Det handlar mycket om att hitta det mentala som är i en match på andra sätt, att dra nytta av träningarna och hela tiden försöka se vissa moment som en match. På träningar får han tillräckligt mycket puck och får träna på alla rörelser, men inte hur han ska hantera huvudet i en matchsituation.

– Jag hade också perioder, framför allt i Nordamerika, när det gick längre mellan matcherna och då försökte jag hitta sådana sätt. När chansen sedan dyker upp gäller det att inte bli övertänd så man tappar den tajming och nivå man hittat på träning. En tuff situation, det är inget att sticka under stol med. Men jag tycker Jesper ser jättespännande ut och har en bra framtid. Han kan ta ett par kliv till.

Har du någon kontakt med Timrå-keepern Jacob Johansson, din kollega från LHC-åren?

– Inte mer än att jag skickat något sms och gratulerat. Han har ju fått en väldigt bra resa från Linköping till Timrå. Det var viktigt för honom att komma dit, bli förstamålvakt, spela mycket matcher i allsvenskan, vara med på resan upp och bygga vidare på det.

undefined
Jacob Johansson, målvaktskollega till Jonas Gustavsson under LHC-åren, missar av allt att döma dagens match med befarad hjärnskakning efter en smäll mot HV71 senast.

– Han var bättre än mig på de flesta träningarna, utan att få ut allt i matchsituationer. Men det var bara en tidsfråga, jag såg att det fanns mycket i honom. Han är en av seriens bättre målvakter de senaste två åren.

Ja, vilka är SHL:s tre bästa målvakter?

– Om jag måste ta några namn blir det Marcus Högberg, Carl Lindbom i Färjestad och Filip Larsson i Leksand. Just nu i alla fall, det är ju färskvara.

TIMRÅRÖSTEN

undefined
Expressens Jennifer Engström.

JENNIFER ENGSTRÖM, hockeyreporter på Expressen och tidigare flitig Timrå-bevakare på Sundsvalls Tidning.

Din bild av Timrå den här säsongen?

Timrå har haft en stabil start och presterat utifrån förväntningarna som lag, men offensiven har stundtals varit ett problem, av den enkla anledningen att målskyttet inte stämt. Men laget har skapat mycket chanser och över tid kommer det lossna, för de förväntade toppspelarna.

Och av LHC?

- LHC har till viss del imponerat på mig hittills. De har visat att de kan spela bra mot alla typer av motstånd och alla spelare köper sina roller fullt ut. Det är ett tecken på att det är harmoni i gruppen och ett tydligt ledarskap som fungerar.

Timrå är SHL:s överlägset ”snällaste” lag så här långt med bara 50 utvisningsminuter. Något som förvånar dig?

Nej, det förvånar mig inte. Timrå har inte några utpräglade spelare med en attityd av att de brukar plocka utvisningar. De har flera spelskickliga spelare som inte spelar speciellt fysiskt heller. Sedan är det nog något de pratat om mycket, att inte plocka onödiga utvisningar.

Vad är grejen med Robin Hanzi?

- Robin Hanzl har varit outstanding såhär långt och jag vill påstå att han varit en av seriens bästa centrar. Han ser ut att ha skött sommarträningen väldigt bra och verkar vara harmonisk. Han gör knappt ett misstag på isen och imponerar även defensivt, trots att han levererar poäng. 

HÅLL KOLL PÅ

x Jesper Pettersson är den spelare i LHC som både har bäst plus/minus-statistik (+5) – och klart flest utvisningsminuter (27). Backen är dessutom näst bäste framspelare (6 assist) efter Ty Rattie (7). En spelare i händelsernas centrum.

x Anton Lander var en av Timrås främsta målskyttar förra säsongen, men inför tisdagsmötet med HV71 stod det "0" i kolumnen. Med ledningsmålet där är torkan dock över, och fler fullträffar lär vänta. Även hemvändaren Filip Hållander gjorde sitt första mål senast.

TRÖJFÄRGEN

LHC kommer i denna match att spela i rosa matchtröjor, som senare auktioneras ut till förmån för insamlingen till Bröstcancerförbundet. Auktionen av matchtröjorna startar under nästa vecka (vecka 44).

undefined
Oscar Fantenberg och William Worge Kreü i rosa matchstället.

LHC-SIFFROR

Interna poängligan:

Ty Rattie 13 (6+7)

Broc Little 10 (6+4)

Linus Hultström 8 (3+5)

Räddningsprocent:

Marcus Högberg 92,46

Jesper Myrenberg 85,25

Övrigt: Vinner LHC blir det femte raka segern i Saab arena; inte sedan den 23 september (0–3 mot Leksand) har det blivit förlust på hemmais.

TIMRÅ-SIFFROR

Interna poängligan:

Robin Hanzl 13 (3+10)

Emil Pettersson 10 (3+7)

Jonathan Dahlén 9 (6+3)

Räddningsprocent:

Jacob Johansson 89,67

Tim Juel 88,29

Övrigt: Robin Hanzls tio framspelningar innebär delad ledning i assistligan (med Marcus Nilsson och Hannes Björninen).

CITATEN

"När jag såg matchen i efterhand tyckte jag att den var sämre än vad jag tyckte direkt efter. Vi fuskade för mycket. Det var hyfsat med pucken, men vi var för bekväma och det finns mer att önska av arbetsinsatsen."

LHC-tränaren Klas Östman om matchen mot Rögle senast. Om dagens motståndare Timrå säger han:

"Ett riktigt bra lag som vi haft problem med. Varit svårt att få matchbilderna dit vi vill. De spelar ofta smart. Vågar köra när det är läge, men kan också spela enkelt när så behövs."

undefined
Klas Östman hoppas leda LHC till femte raka segern i Saab arena.

 x x x

"Det är helt rätt. Han kommer tacka läkaren."

Experten Jonas Andersson i SVT:s "Hockeykväll" när Timrås lagläkare såg till att förre LHC-målvakten Jacob Johansson bröt tisdagens match mot HV71 efter en befarad hjärnskakning. Tim Juel ersatte, och höll nollan.

SENASTE MÖTENA

231007: Timrå–LHC 2–3 efter förlängning

230310: LHC–Timrå 1–2

230128: Timrå–LHC 6–2

221101: LHC–Timrå 2–3 efter förlängning

220922: Timrå–LHC 3–1

ODDS (Sv. spel):

1) 2,61 X) 4,15 2) 2,38

FÖLJ MATCHEN

Med vår liverapportering på Corren.se.

TV4 Sport Live 3

TIPSET

2–3 efter förlängning.

MER LHC-LÄSNING

Positiva skadebeskedet för LHC – och så länge är backen borta

Titta, här är LHC:s nya matchtröjor i helgen – spelar i rosa

Hotet mot LHC – åtta kilo lättare Dahlén

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!