– Det roliga är att, även om jag gjort det här i över tjugo år, så är det minst lika roligt, säger David Gunnarsson – mannen bakom maskerna.
David Gunnarsson är ett känt namn bland hockeymålvakter. Årligen designar han, från sin studio i småländska Sävsjö, masker för över 200 målvakter världen över.
– Jag försöker skicka ut en ny mask per arbetsdag. Så det blir typ 220 masker om året.
Någon skillnad mellan NHL-målvakter och SHL-målvakter?
– Inte direkt. Men en sak som skiljer är att NHL-målvakterna gärna beställer tre nya om året. I SHL håller de flesta sig till en.
Genom åren har det också blivit en hel del LHC-lejon. Gunnarsson har bland annat gjort masker åt Marcus Högberg, Christian Engstrand och David Rautio.
– Lejonet är roligt att göra. Det går också att variera en hel del.
Gunnarsson nämner Jesper Myrenbergs röda mask från den här säsongen.
– Det var första gången jag gjorde en hjälm åt Myrenberg. Han var väldigt öppen för idéer så vi gjorde fronten röd för att få en kontrast mot de blå och vita LHC-maskerna som är mer vanligt. Sen satte vi också lejonet högt upp på en av kanterna vilket var roligt, säger Gunnarsson som menar att det vanliga är att ha lejongapet centralt.
Andra speciella LHC-masker är Christian Engstrands Ninja-Turtle-varianter.
– Engstrand var 13 när vi hördes första gången. Då ville han måla en mask med Turtles, för de var hans barndomshjältar. Sen växte han upp men vi har fortsatt göra Turtles-hjälmar. Det är kul och hans masker är personliga favoriter för jag älskar tecknad film.
Marcus Högberg valde förr i tiden ett mer lokalt tema.
– Jag minns när vi gjorde hans masker med JAS 39 Gripen-tema. Ursprungsidén kommer från maskerna jag gjorde för Winnipeg Jets.
Arbetsgången för att göra en målvaktsmask är ganska lik, oavsett om det är ett NHL-proffs som önskar en mask, eller en 13-årig Christian Engstrand.
– Målvakten brukar ha ett hum om de vill ha en enklare design, eller en mer vildare med en del 3D-effekter. Sen tar jag deras önskemål, funderar lite och kommer tillbaka med en skiss. Efter det börjar vi diskutera, säger Gunnarsson.
När designen väl är bestämd börjar hantverket.
– Jag sprutmålar motiven och kör också en del med tuschpenna och pensel. Sen är de redo att skickas ut, avslutar Gunnarsson.