LHC-supportrarnas stora oro: "Fler måste inse allvaret"

För några veckor sedan presenterade LHC sin årsredovisning. Trots ett positivt resultat och ett godkänt eget kapital hyser många LHC-supportrar en stor oro över framtiden.

I supporterled har en sammanställning av ekonomen och LHC-supportern Simon Bjälfve rört upp en hel del oro kring lagets ekonomiska status.

I supporterled har en sammanställning av ekonomen och LHC-supportern Simon Bjälfve rört upp en hel del oro kring lagets ekonomiska status.

Foto: Erik Winell

Ishockey2023-07-16 06:00

– Det ser mörkt ut. När jag läste årsredovisningen blev jag orolig över hur det verkligen stod till rent ekonomiskt i LHC. Min uppfattning var att det förmedlades en bild i media som var mer positiv än verkligheten. För att undersöka detta närmare gick jag igenom årsredovisningarna i 11 av de 14 SHL klubbarna och jämförde dem, säger Simon Bjälfve, ekonom och stor LHC-supporter som i dagarna presenterade en analys där LHC:s ekonomiska ställning jämfördes med övriga SHL-klubbar.

I analysen finns fyra stora orosmoln.

Det första handlar om LHC:s låga biljettintäkter.

– I årsredovisningen ser det ut som att LHC har lägst snittintäkt per såld biljett jämfört med övriga 11 SHL-klubbar. Trots att LHC ligger på den övre halvan rent publikmässigt är biljettintäkterna låga. Det genomsnittliga biljettpriset i analysen ligger på 187 kr. Om LHC hade fått ut motsvarande intäkt per biljett förra säsongen hade intäkterna för biljettförsäljningen varit flera miljoner högre. 

Det andra orosmolnet: LHC:s låga sponsorintäkter.

– LHC ligger flera miljoner kronor under genomsnittet av de 11 SHL klubbarna gällande sponsring. Med en kommun på över 160 000 invånare och ett starkt näringsliv måste det gå att öka denna post, fortsätter Bjälfve.

Det tredje orosmolnet: LHC:s höga personalkostnader.

– LHC är i topp vad gäller kostnad per anställd. LHC har visserligen slimmat organisationen men det känns som man saknar kostnadskontrollen.

Det fjärde orosmolnet: Det egna kapitalet och kassan

– För att klara SHL:s krav på egna kapitalets storlek för säsongen 2024/2025 krävs det ett positivt resultat kommande säsong i storleksordningen 2-3 miljoner kronor. Detta lär bli en utmaning och något som man inte lyckats med på flera år. 

Även om analysen är en dyster läsning – och har skapat en stor diskussion bland LHC-supportrarna finns sätt att förbättra LHC-siffrorna.

– Den viktigaste frågan blir såklart hur man ska få LHC:s verksamhet att generera vinst, NHL-ersättningen för Bystedt och Wagner hjälper såklart en bit på vägen, säger Bjälfve.

Biljetterna hamnar återigen i fokus.

– Jag tror att bland det viktigaste att göra är att sälja mer biljetter genom bra erbjudanden och smarta paketeringar. I dessa tider är det många som prioriterar bort att gå på hockey. Det är klart att det är tufft, men jag tror att det finns sätt att få fler i Linköping att inse allvaret, och vilja stötta LHC, fortsätter Simon.

Karlstad och Färjestad (som gjort nästintill en rekordstor vinst) tas som ett exempel.

– Jag bodde där i fyra år och då gick det verkligen inte att missa att Färjestad spelade match under kvällarna. Just kring paketering av biljetter och övriga upplevelser tror jag det finns mycket att göra för att öka försäljningen och lönsamheten.

– Det är bra att man börjat göra saker med inramningen i Saab Arena. I flera andra städer så är det en helt annan nivå på entrén och lobbyn om man jämför med Saab Arena. Där är det bra att LHC gör saker nu. Det är alltför många som följer LHC men aldrig går på match, och som inte inser vad som krävs för att ha elithockey i stan. Fler behöver stötta LHC, avslutar Bjälfve.

Fotnot:

1. Hela analysen finns att läsa på supporterforumet Hockeybulletin.

2. Bjälfve är noga med att poängtera att alla detaljer kring SHL-lagens (inklusive LHC:s) bokföring/redovisning inte finns tillgänglig. Slutsatserna utgår därför enbart från publicerade årsredovisningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!