LHC-spelarna om dödsolyckan på isen: "Man ryser"

Under lördagskvällen dog den tidigare Malmö-spelaren Adam Johnson efter att en motståndares skridskoskena skurit sönder hans hals under en ishockeymatch. "Man ställer sig frågan om det är värt att spela när man hör sådant", säger LHC:s William Worge Kreü.

Tidigare Malmö-spelaren Adam Johnson blev 29 år. Han dog på lördagskvällen efter att en skridskoskena skurit hans hals under en hockeymatch.

Tidigare Malmö-spelaren Adam Johnson blev 29 år. Han dog på lördagskvällen efter att en skridskoskena skurit hans hals under en hockeymatch.

Foto: Niclas Jönsson

Ishockey2023-10-30 20:00

– Det var inte en rolig söndag när man hörde om det. Jäkligt obehagligt och man lider såklart med familjen och alla spelare som var med, säger Worge Kreü när Sporten ringer upp.

Det är långt ifrån första gången som en ishockeyspelare skadas allvarligt av att en skridskoskena far upp mot hockeyspelarnas relativt oskyddade ansikten.

Luleås Jennifer Hiirikoski åkte på en liknande otäck skada så sent som i våras.

– Man blir väldigt medveten när något sådant händer. Det är jättetråkigt och sorgligt det som hände i helgen, berättar LHC:s Jessica Adolfsson.

undefined
"Man tar sig en titt i spegeln när sådant här händer", kommenterar LHC:s Jessica Adolfsson.

Worge Kreü har själv aldrig varit med om att en skridskoskena närmat sig hans hals. Men han har varit på isen samtidigt som det hänt någon annan.

– Det är lika obehagligt varje gång, jag får rysningar bara av att tänka på det. Lyckligtvis händer det inte särskilt ofta.

Hur har ni pratat om det i laget?

– Många av oss är chockade och kan knappt förstå det som hänt. 

undefined
"När sådant här händer så märker man att hockeyn kommer i andra hand. Att sporten vi håller på med kan få ödesdigra konsekvenser. Man får vara tacksam för varje minut man får på isen", säger William Worge Kreü.

De otäcka skadorna med skridskoskenor har också inneburit hårdare regler kring halsskydden. I Sverige är det förbjudet att spela match utan ett sådant. Men i landslagsspel och i ligor som NHL är det inga krav på halsskydd.

– Vi bär alltid halsskydd men det är bra att fler sätter ner foten, säger Worge Kreü.

Adolfsson flikar in:

– Här i LHC har vi blivit mycket bättre på att kontrollera det under den senaste tiden. Vi får inte träna om det sitter fel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!