Under midsommarhelgen, den 24-25 juni, äger 2016 års NHL-draft rum i Las Vegas. På förhand tycks Linköping HC, ovanligt nog, inte få någon spelare vald. På de flesta listor med namn som förväntas gå finns nämligen inte en enda LHC-spelare med någonstans.
Om så blir fallet skulle det vara första gången på sex år som ingen spelare från Linköping blir draftad.
– Så kan det bli ibland. Men jag är inte bekymrad, vi har fortsatt bra påfyllnad underifrån och en spännande återväxt, säger Magnus Hävelid, ansvarig för ungdomssektionen LHC Academy.
Spelare som är potentiella föremål för årets draft är framförallt de som är födda sent 1997 eller tidigt 1998. Senare än så får man inte vara född, något som gör att urvalet begränsas en aning.
– Och tittar man på förra året fick vi till exempel 97:an Gabriel Carlsson draftad i första rundan och tre spelare som valdes senare.
– Jag undrar egentligen hur många andra klubbar i Europa, eller ens i världen, som fått så många spelare valda som vi de senaste åren, säger Hävelid. Vi har gjort det riktigt bra. Man kan också titta på namn som (Henrik) Törnqvist, (Vilmos) Galló, Calle Krantz och (Simon) Hellholm, som varit lite latebloomers, och tycka att de också borde ha blivit draftade.
Han kan överraska
Det finns dock framförallt en spelare i Linköpings organisation som, enligt Magnus Hävelid, kan komma att bli vald i årets draft trots allt. Det handlar om 19-årige backen Philip Nyberg, som nästa säsong lämnar LHC för spel vid University of Michigan.
– Jag vet att det funnits intresse från flera olika scouter kring "Nypa" (Nyberg). Så det är inte omöjligt att han går i år.
– Han har gjort en spännande resa, fortsätter Hävelid. Faktum är att vi har flera andra unga spelare som också kommit igång relativt sent. Till exempel Pontus Eklöf (född 1998), han känns spännande för oss på sikt men har krävt lite längre startsträcka.
Inget måste att draftas
Just det är ibland kännetecknande för svenska spelare som lyckas i NHL, menar Magnus Hävelid. Att inte vara bäst som junior – men växa och utvecklas mer än alla andra senare i karriären.
– Man kan jämföra med nordamerikanska spelare, som ofta är väldigt tidiga i utvecklingen. Men sen när de blir 25 år så har de inte blivit något ändå.
– Här hemma är det i sin tur vanligt att många som inte blir draftade senare kommer som raketer. Det är det som är lite av den svenska modellen kan jag tycka, säger Hävelid.
Kommer du följa årets draft?
– Ja, jag tycker det är spännande så jag kommer nog sitta framför datorn och följa den live. Det har blivit som en tradition på midsommar.