– Jag gjorde det jag trodde var bra. Mycket var bra, men mycket hade kunnat vara mycket bättre. Om jag vetat det jag vet nu...
Så uttryckte sig LHC-ikonen när vi hälsade på under tisdagens intensiva förmiddagsträning med innebandy och löpintervaller. Efter elva säsonger på isen fick publikfavoriten för några år sedan rollen som fystränare – med ansvar för uppladdningen under våren och sommaren.
– Känslan är att alla är ännu mer drivna och målinriktade nu. Å andra sidan: har du inte drivet så hamnar du inte här. Går du tillbaka i tiden kunde du kanske göra några år på talang, men det funkar inte längre. Grundpelaren i allt vi gör är att du ska vara frisk och hel. En skadad hockeyspelare är sällan någon bra hockeyspelare. Inte så användbar.
– Då gäller också att vara ärlig mot mig och mot sig själv när du kommer hit. Att du är noggrann med kost, sömn och återhämtning. Det ställs jävla krav på att vara proffs dygnet runt.
Hur var du själv när du kom till träningen och någon frågade dig om läget?
– Jag körde nog på bara. Kanske tränade för hårt för ofta. Äh, jag har lite ont, men jag kör. Då tränar du 80–90 procent och det blir inte bra. Det kan vara lågintensivt, men det ska vara maximal insats. Passen är ofta korta, men kör vi, så kör vi.
Det är inte slagsmål lika ofta på innebandyn längre.
– Haha. Det var kanske lite mer primitivt tidigare, säger Sebastian Karlsson.
Tolv spelare fanns med under tisdagspasset, men då ska läggas till Henrik Törnqvist som är på väg tillbaka efter korsbandsskadan förra hösten. VM-aktuella Oscar Fantenberg och Christoffer Ehn stämplar in inom kort. Importerna är hemma och tränar på respektive ort.
– Det är där vi är. Oftast har killarna egna tränare eller grupper som de tränar med. Vissa tränar så klart bättre än andra. Skillnaden blir väl som med det sista vi gjorde nu med tuff löpning där alla tar ut sig. Det är mer sällan du gör det själv. Det behövs hjälp för att driva det.
Försäsongsupplägget är till stora delar likt och innehåller inga hemligheter. Måndagar och tisdagar tränas både förmiddag och eftermiddag för att trycka på maximalt med volym och intensitet.
– Jag tycker att vi har hittat ett bra upplägg. Hockeyn är komplex och det går inte att bara träna bara det här eller det här. En sprinter behöver inte träna så mycket långlöpning.
Inför förra säsongen tog LHC in välmeriterade Mårten Fredriksson från Stockholm för att få råd och stöd med träningen och han finns fortsatt med som mentor och bollplank. Inte minst till Sebastian Karlsson.
– Kanon att ha någon utifrån att bolla med. Hur kan vi förstärka det vi gjort bra? Vad kan vi förbättra?
Det har snackats mycket om högre krav.
– Det är inte så att det varit kravlöst tidigare. Jag tycker mer att insatsen förra året var mycket bättre än tidigare år.
På vilket sätt?
– Insatsen och attityden till träning. Det var inget "ah, varför ska vi göra det här?". Mer att nu gillar vi läget, håller käften och kör. Vi är banne mig inte nöjda med att komma tolva och är för bra för att vara där vi är. Kraven har ökat, men inte så att vi ska springa tio gånger snabbare eller lyfta dubbelt så mycket. Det måste finnas lite trovärdighet också.
Ni vände många matcher i vintras. Hur mycket beror det på tuffare träning?
– Det kan säkert vara en del. Allt hänger ihop. Högre krav på alla. Bra spelare, vältränade spelare och bra självförtroende ger dig större möjligheter att få in den där pucken till slut.