LHC-centerns JVM-succé – avgjorde andra matchen i rad

LHC-forwarden Daniel Ljungman fortsätter att göra mål och avgöra matcher i junior-VM.

Daniel Ljungman, i mitten, gjorde mål. Igen. Efter premiärsegern mot Ryssland följde Juniorkronorna upp med vinst mot Slovakien.

Ishockey2021-12-28 09:59

Två matcher spelade – och två svenska segrar i gruppspelet. Den stora hjälten bakom 3–0-segern mot Slovakien var målvakten Jesper Wallstedt som bombarderades med skott och stod för hela 48 räddningar.

– Det är roligare att spela sådana här matcher med mycket action än tvärtom. Vi sliter, offrar oss och visar på en otrolig karaktär. Det kommer att ta oss långt i den här turneringen, säger han.

Slovakien dominerade, sköt överlägset mest men efter mål av Theodor Niederbach och Albert Sjöberg var det 2–0 efter två perioder. I den tredje fick Leo Lööf matchstraff för en tackling mot huvudet och Sverige fick spela fem minuter i numerärt underläge – och dessutom en hel minut tre mot fem. Men med bland andra LHC-duon Daniel Ljungman och Elliot Ekmark flitigt på isen klarade Sverige av att hålla undan.

– Jag hade full fokus på att hålla andningen i styr och försöka rädda pucken. Jag tror Emil (Andrae) hade fyra blockade skott och boxen slet som ett par hungriga djur. Vi förtjänade att ta den här segern och nollan som ett lag, säger Jesper Wallstedt.

Förbundskaptenen Tomas Montén – tidigare tränare i LHC och bosatt i Linköping – säger:

– ”Jeppe” var fenomenal. Om vi ska ha en chans på det här måste han vara en viktig komponent för oss och det visade han verkligen.

Men ovannämnde Ljungman drog inte bara ett tungt lass i defensiven. För andra matchen i rad fastställde unge LHC-centern slutresultatet i öppen bur sedan motståndarna tagit ut målvakten i sin slutforcering.

Närmast väntar nu möte med USA natten till torsdag svensk tid. (TT-Corren)