LÄS MER: "Inställd på att karriären skulle vara över"
När vi når Linköpingsbon och LHC:s förre sportchef är han i Bratislava för att följa hockey-VM och för att klara av diverse möten, CHL-lottning och helgens kongress där förhoppningen att Sverige ska tilldelas VM 2025.
Några veckor har gått sedan SHL-säsongen tog slut när Frölundakaptenen Joel Lundqvist lyfte SM-bucklan efter finalvinsten mot Djurgården.
– Bra säsong med bra matcher och mycket publik, säger han.
Några förändringar på gång inför nästa?
– Inga stora regeländringar eller så. Vi skärper straffen för sena tacklingar, spelare varnas men byts inte ut på samma sätt vid tekningar och det blir tydligare direktiv för spelare i målgården.
Däremot är det klart att en LHC-bekanting kommer in i SHL-organisationen. Pontus Petterström, som annars spelade mest i Skellefteå och för ett drygt år sedan avslutade karriären där, plockas in för att vara en länk mellan ligan och spelarna.
Tanken är att Petterström ska ta kontakt med de spelare som mer eller mindre ofta varit uppe till granskning hos situationsrummet, men som inte fällts.
– Han ska vara en slags ”heads up” till spelarna och signalera att det varit för många tacklingar på gränsen eller filmningar eller vad det kan vara. Kan vi få någon spelare att tänka till är mycket vunnet, säger Johan Hemlin.
Många tycker att det är för många anmälningar i SHL och jämfört med andra ligor ligger ni högt.
– Det handlar om spelarnas säkerhet och där går vi ganska hårt fram. Är det något som hänt och som ser tveksamt ut så anmäler vi. I snitt blev det i vintras en hjärnskakning per SHL-omgång med sju matcher.
Tv-pengarna har ökat till SHL-klubbarna och uppgår numera till vardera runt 40 miljoner kronor per år. Vid tidigare höjningar har merparten/nästan allt lagts för att öka spelarnas löner, men så är det inte längre.
– Det satsas betydligt mer på att bygga upp och stärka organisationerna. Det är så vi vill ha det. Man kan säga att löneutvecklingen är balanserad, säger Johan Hemlin.
Vad ligger snittlönen på numera?
– 100 000 kronor inklusive pensioner. Topparna var högre tidigare.
SHL får med ojämna mellanrum kritik för att inte dela med sig tillräckligt av sina miljoner till övriga hockey-Sverige, men enligt Hemlin fördubblas nu nästan utbildningsersättningen till division 1 och underliggande föreningar. Bidraget till allsvenskan ökas också. De högsta divisionerna ska även avstå upp till maximalt tio procent av NHL-ersättningen.
– Lägger du ihop allt handlar det om 25-30 miljoner från SHL till underliggande föreningar, säger sportchefen.