LHC-backen efter svenska besvikelsen: "Är inte lätt"

Hon fick sitt genombrott i OS – men kvartsfinalen blev en plåga för målvakten Emma Söderberg. Nio insläppta mål och utbytt i storförlusten, 0–11, mot guldfavoriten Kanada.

Mål igen. Natalie Spooner sätter 5–0 för Kanada bakom Emma Söderberg. Jessica Adolfsson kan inget göra.

Mål igen. Natalie Spooner sätter 5–0 för Kanada bakom Emma Söderberg. Jessica Adolfsson kan inget göra.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-02-11 18:01

– Jag är väldigt besviken. Jag lyckas inte hålla emot dem någonting, säger hon.

De flesta svenska spelare gick med nedböjda huvuden genom mixade zonen, där spelarna möter pressen, på vägen till omklädningsrummet efter utskåpningen.

Besvikelsen var påtaglig.

För Emma Söderberg var det likadant, men hon fick stanna på ett par ställen för att svara på frågor. Efter fyra matcher med suveräna 95,14 i räddningsprocent tog hon bara drygt 76 procent av skotten mot Kanada och släppte in nio av 39 skott.

– Jag släpper in var fjärde puck, det är alldeles för mycket, säger hon.

Inför OS var Luleåstjärnan Sara Grahn given förstemålvakt, men när hon blev sjuk i covid-19 och tvingades stanna hemma, fick Söderberg chansen. 23-åringen som spelar för University of Minnesota-Duluth tog den.

– Jag har ju haft en skön känsla tidigare under turneringen, men just nu är det svårt att vara nöjd över något sånt. Det får kanske bli lite framöver, säger hon.

Kanada hade mosat flera av sina motståndare på vägen till kvartsfinalen, 12–1 mot Schweiz och 11–1 mot Finland, två av medaljutmanarna, exempelvis. Så på förhand såg det svårt ut – ja, rentav omöjligt.

Damkronorna tillhör ju fortfarande B-nationerna efter degraderingen i VM 2019, men är på väg att vända uppåt. Men det saknas en lång bit till världstoppen.

Ändå började det okej. Kanada tog ledningen tidigt, men efter 17 minuters spel var det fortfarande bara 1–0.

Sedan kom raset. Tre snabba i slutet av första fortsatte med ytterligare fem i början av andra och innan ens halva matchen var spelad lyste 9–0 på resultattavlan i Wukesongstadion.

LHC-backen Jessica Adolfsson, som gavs stort förtroende och spelade mest i svenska laget, sa till Radiosporten efter första perioden:

– Det går jävligt fort och är intensiv hockey. Absolut. Men vi går in i alla situationer och gör vårt yttersta, så får vi se hur det slutar. Vi försöker hänga med så bäst det går, men det är inte lätt.

Adolfsson var irriterad på en utvisning som hon drog på sig före andra målet.

– Fruktansvärt onödigt utvisning. Jag var inte aktiv i skallen alls, så den tar jag på mig personligen, sa hon.

Därmed väntar inom kort hemresa för Jessica Adolfsson och lagkompisen Linnea Johansson. LHC-spelarna svarade för en poäng vardera i turneringen.

Svenska OS-placeringar

2022: 8.

2018: 7.

2014: 4.

2010: 4.

2006: silver.

2002: brons.

1998: 5.

1998 spelades damernas turnering med sex lag, 2002-2018 med åtta lag och från och med i år med tio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!