Sverige missade medalj och gjorde i vintras sin resultatmässigt sämsta OS-insats hittills. Därför har Sveriges olympiska kommitté beslutat att stoppa stödet till de cirka femton spelare som tidigare haft det.
Det har gjort att flera spelare redan aviserat att de tackar nej till landslaget – och risken är uppenbar för ytterligare avhopp. Beslutet slår hårt och veteranen Emilia Ramboldt, som var lagkapten i OS-laget, är en av dem som nu tvekar.
Frågan är om hon har råd att spela i landslaget längre.
– SOK-pengarna är och har varit livsviktiga för oss. Jag kan på sitt sätt förstå beslutet, för vi har inte presterat på tillräckligt hög nivå under de senaste åren. Hockeyförbundet har delvis kommit undan med att vi fått pengar från SOK, men nu är det upp till dem att hitta en lösning, säger Emilia Ramboldt.
Och om inte?
– Ja, annars ser det inte ljust ut. Vi har haft en kontakt och jag vet att det jobbas med frågan.
Hur tänker du om din egen framtid i landslaget?
– Jag har sagt att det är hundra procent eller inget. Jag vill spela både i klubblaget och i landslaget, men nu får jag ta det läger för läger och turnering för turnering. Jag vet att jag är med på första samlingen i augusti.
Hon fortsätter:
– De som fortfarande bor hemma och går i skolan kan kanske klara det, men jag har hus, barn och fru. Då går det inte att åka på VM, vara borta i tre veckor och inte få någon ersättning alls.
Utöver bristfälliga resultat motiverar SOK sitt beslut med att förbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damhockeyn. Nya förbundskaptenen Ylva Martinsson har därmed fått en extra tuff start på sitt uppdrag.
Hon säger till TT:
– Det var så klart inga roliga nyheter att få. För vissa av spelarna har det betytt väldigt mycket i deras satsning. Jag har fått signaler från vissa spelare att det kommer att bli väldigt svårt för dem att ställa upp i Damkronorna.
Enligt förbundets tävlingschef Olof Östblom saknas pengar i budgeten för att kunna kompensera spelarna som blir utan SOK-stöd, uppger TT.