Nu vill LHC:s nyförvärv visa upp sig från en annan sida

Från NHL till SHL, från Edmonton till Linköping – för att visa en annan sida av sig själv. ”Mer än något annat vill jag spela igen”, säger Patrick Russell.

Efter bara åtta NHL-matcher för Edmonton under gångna säsongen väljer Patrick Russell spel i Linköping. "Du vill så klart spela mer, men jag har hela tiden tränat mycket med bra spelare", säger han.

Efter bara åtta NHL-matcher för Edmonton under gångna säsongen väljer Patrick Russell spel i Linköping. "Du vill så klart spela mer, men jag har hela tiden tränat mycket med bra spelare", säger han.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-08-01 11:01

Om några dagar checkar nyförvärvet in i Saab arena.

Intresset för danske NHL-forwarden, som spelade åtta matcher för Edmonton Oilers den senaste säsongen, avslöjades tidigare i veckan och nu är de bekräftat att 28-åringen med nyskrivet tvåårskontrakt blir vårens och sommarens sista värvning.

– Det känns kul att komma tillbaka. När man var i J18 och J20-lagen var det lite av en dröm att spela i A-laget. Det tog några år, men nu är det dags, säger han när Sporten når honom i lägenheten i Köpenhamn. 

LHC har sökt efter en tyngre forward till någon av de tänkta toppkedjorna och Patrick Russell anses passa in där. På AHL-nivå producerade han säsongen 2018/19 47 poäng på 61 matcher för Bakersfield, medan han med Edmonton i NHL fått en defensiv roll när han fått spela där.

2019/20 svarade han för fem poäng på 45 matcher och 2020/21 blev det två poäng på åtta matcher.

Men inga mål.

Inte ett enda under de två senaste säsongerna.

Han säger:

– Det är klart att det funnits stunder av tvivel. Men jag tror på mig själv, det har jag gjort hela tiden, och känner inte att det har satt sig på självförtroendet. Nu ser jag fram emot att få testa lite nytt, spela mer offensivt och hålla i pucken.

– Ska du slå dig in i ligan därborta måste du hitta ett sätt och mitt sätt var att spela mer defensivt, tacklas och jobba hårdare än alla andra. Men jag tycker att jag har offensiva kvaliteter som jag vill visa, säger Patrick Russell.

Och fortsätter:

– Mer än något annat vill jag spela och ha kul igen. Veta att det är match på lördag och veta att jag spelar då. På grund av corona var det också en extra stor trupp i Edmonton och många som slogs om platserna. Jag visste jag att jag var tvungen att göra något outstanding eller åtminstone inte några fel för att få kvar i laget.

Allra helst ville han stanna i Nordamerika, men när han inte fick något envägskontrakt väntar nu, efter totalt åtta säsonger, en flytt tillbaka till Linköping där han spelade som junior. 

Tränare då?

Klas Östman.

Tränare nu.

Klas Östman.

– Han vet vem jag är och jag vet vem han är. Vi har pratat ganska mycket på slutet och det har bidragit till att LHC känts som det rätta valet för mig, säger Patrick Russell, som sedan juniortiden även är väl bekant med Marcus Högberg, Mattias Bäckman och Jesper Pettersson.

Målet?

– Jag hoppas att vi kan vinna en massa matcher och göra det bra tillsammans.

Patrick Russell.
Patrick Russell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!