Kassören lämnar MHC: "Pengarna kommer vara helt slut"

Kassören Christine Almevind Starck är på kollisionskurs med den övriga styrelsen i Mjölby HC – och väljer nu att hoppa av sitt uppdrag med omedelbar verkan. "Om ett år kommer pengarna vara slut", säger hon.

Kassören Christine Almevind Starck lämnar MHC med omedelbar verkan.

Kassören Christine Almevind Starck lämnar MHC med omedelbar verkan.

Foto: Erik Winell

Ishockey2024-04-03 20:30

Christine Almevind Starck redogör för sin åsikt i ett mejl till sporten.

– För ett år sedan hade föreningen en miljon kronor på kontot. Nu finns det mindre än en halv miljon kronor och styrelsen har precis beviljat en kraftig ökning av kostnader inför nästa säsong som saknar täckning. Om ett år kommer pengarna att vara helt slut om man fortsätter i utstakad riktning.

Christine Almevind Starck kallade enligt egen utsago till ett "akut ekonomimöte" redan i juli förra året och har sedan dess vid upprepade tillfällen påtalat att besluten som tas kommer få förödande konsekvenser. 

– Jag avgår för att jag inte kan göra mitt jobb. Håller man sig inte till de ekonomiska ramar vi tidigare fastställt utan kontinuerligt beviljas mer medel mot mina rekommendationer, om mina ord inte har någon tyngd alls, då är jag inte rätt person för jobbet, säger Almevind Starck.

De senaste veckorna har Mjölby HC säkrat nya spelar- och tränarkontrakt och satsar mot att etablera sig i hockeyettan. Det är ingen vild gissning att exempelvis tränaren Jens Brändström får bättre betalt än han hade under förra säsongen.

Almevind Starck menar att satsningen på a-laget kan drabba ungdoms- och juniorverksamheten i Mjölby HC:

– Jag tror att flera av våra sponsorer skulle önska att deras pengar gick till att finansiera ungdoms- och juniorverksamhet också och inte bara se till att A-laget får fem sorters pålägg och åker dubbeldäckare till match. Alla delar i föreningen måste hänga ihop och må bra, våra ungdomar och deras familjer är föreningens ryggrad och en förutsättning för föreningens överlevnad, säger hon.

MHC:s ordförande Hans-Erik Haag bemöter kritiken om att för mycket av föreningens pengar går till a-lagsverksamheten.

– Det är inget tvivel om att a-laget kostar mest och att det kostar lite mer att spela i hockeyettan. Men styrelsen försöker tillgodose alla lag, vill knattarna ha nya tröjor försöker vi fixa det. Ingen ska bli utan något för att kostnaden i a-laget har ökat. Ungdomssidan får absolut inte utarmas till förmån för a-laget.

Enligt Hans-Erik Haag handlar det om ytterligare 200-250 000 kr som föreningen måste hitta till nästa säsong för att finansiera herrlaget.

– Jag är inte orolig för det, säger han. 

Kassan har sjunkit med ungefär en halv miljon kronor på ett år. 

– Nu på vårkanten är det mest fakturor som ska betalas, varken sponsor- eller publikintäkter kommer in. Då är det naturligt att kassan sjunker litegrann. Vi jobbar ständigt med att hitta nya sponsorer och samarbetspartners och jag tror att intäkterna därifrån blir minst lika stora eller ännu större till nästa säsong. 

– Sen kan jag alltid önska mig mer publikintäkter. Vi spelar bra hockey men folk vill inte betala för att se matcherna. Många andra småkommuners lag har ett helt annat publikstöd än vad vi har. 

Hans-Erik Haag anser att Christine Almevind Starck borde skött kommunikationen internt och inte gått ut officiellt.  

– En fungerande styrelse ska ha olika åsikter och man ska kunna vända på alla stenar. Sen kanske man inte behöver gå så här långt, det behöver inte stå i tidningen att vi har 480 000 kronor i kassan idag.

Har ni en ny kassör på plats?

– Christine skulle ändå avgå på årsmötet och vi har en kandidat som tar över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!