Johansson bakom första vinsten

En, två, tre, fyra – men inte fem raka förluster för Linköpings HC i SHL-hockeyn.

Foto: Mats Åstrand

ishockey2016-10-01 18:30

– Sköna poäng, det får man säga. Nu behöver vi inte brottas med så många hjärnspöken i bussen på vägen hem. Inte så att vi spelade lysande, men vi kämpade oss verkligen till vinsten. Det tror jag var jävligt viktig, sa Dan Tangnes, tränaren, till Corren efter vinsten mot Brynäs.

Det blev 2–1 sedan Henrik Törnqvist med sex och en halv minut kvar styrt in pucken i numerärt överläge efter skott av Petter Hansson. Brynäs tryckte förstås på efter det, men LHC höll undan och tog den minst sagt efterlängtad första vinsten.

– Jag kände att det var en bra styrning. Att den här kommer gå mot mål i alla fall, sedan vet man aldrig om det är någon klubba eller skridsko eller målvakt i vägen. När jag vände mig om såg jag att den gick in. Då kände jag bara riktig lättnad och en jäkla glädje, sa Törnqvist till TT.

– Du såg på vårt passningsspel att där fanns en stor anspänning. Förhoppningsvis kan det släppa efter en seger. Det är så här som matcherna kommer att se ut. Då måste vi hitta ett sätt att hamna på rätt sida, sa Dan Tangnes.

Johansson bäst

Den stora hjälten: målvakten Jacob Johansson, inför säsongen värvad tillbaka från Mora, som storspelade under hela matchen och framförallt i andra perioden. I andra SHL-matchen såg han till att både han och LHC tog första vinsten.

– Jag känner mig väldigt trygg på målvaktssidan. De är kanske inte de profiler som media har koll på, men de kan bli det, sa Tangnes.

23-årige Johansson om sin insats:

– Det kändes bra. Visst, det var några lägen i deras power play och något stolpskott på slutet, men annars tyckte jag att vi hade rätt bra kontroll. Underbart skön och efterlängtad seger.

Ledningsmål

För tredje matchen i rad tog LHC ledningen och gjorde överhuvudtaget rätt mycket som var bra i första perioden. Formstarka hemmalaget sattes under press, dubbla utvisningar klarades av och strax senare hittade Anton Karlsson rätt bakom förre lagkompisen David Rautio.

Med en knapp minut kvar att spela av perioden kom dock kvitteringen när Ponthus Westerholm, utan att riktigt veta om det, styrde in 1–1 förbi Jacob Johansson.

Den sistnämnde höll LHC kvar i matchen när i stort sett all offensiv försvann. Det blev bara två skott på mål på 20 minuter och om det inte varit för Johanssons storspel hade hemmalaget garanterat varit i ledningen.

Allra vassast: snabba förflyttningen och paraden på Johan Alcéns direktskott från kanten i helt fritt läge.

– Skönt att få med sig den. Det går så snabbt att det mesta sker per automatik, sa han.

Skillnaden mellan allsvenskan och SHL?

– Svårt att säga. Det är något skickligare spelare du möter, samtidigt som du har något skickligare spelare med dig. Så det kanske jämnar ut sig.

Bättre period

Den tredje perioden blev bättre, med bättre kontroll och mer eget puckinnehav. Till slut gavs också chansen i fem mot fyra – och då kom avgörandet. Törnqvist styrde in segermålet och sedan kom inte Brynäs närmare än ett stolpskott.

Johansson har vi redan nämnt, men även backar som Petter Hansson, Niclas Lundgren och Anton Karlsson gjorde det mycket bra. Offensivt finns mer att hämta från de flesta håll.

Vilmos Gallo ska dock ha beröm.

Igen.

– Inte alltid det sexigaste utförandet, men han gör det bra hela tiden. Jag är grymt imponerad av hans tävlingsinstinkt, sa Dan Tangnes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!