HV:s degradering till hockeyallsvenskan efter 36 raka säsonger i SHL är bland de tyngsta fallen i svensk idrott. Bara fyra år efter att klubben firade sitt senaste SM-guld väntar nu spel i hockeyallsvenskan.
Statistiken visar hur svårt det är att ta sig tillbaka.
Av elva degraderade lag de tio senaste åren har bara ett enda lyckats ta sig upp direkt – Leksand säsongen 2015-16. Totalt har nio olika klubbar åkt ur de senaste tio åren – bara tre av dem spelar i SHL i dag. Det kan bli fyra om Timrå tar steget upp i det pågående kvalet.
Det mest jämförbara exemplet med HV71 är Djurgården som trillade ur SHL efter 35 raka säsonger i högsta serien, 2011-12. Stockholmslaget fick tillbringa två säsonger i hockeyallsvenskan innan man var tillbaka.
De två största utmaningarna för HV71 blir:
+ Ekonomin. HV71 tappar runt 35 miljoner kronor i tv- och reklampengar. Det är skillnaden på de centrala avtalen i SHL och hockeyallsvenskan. Nästa säsong kompenseras HV71 med en fallskärm från SHL på sex miljoner kronor. AIK har varit nära konkurs ett par gånger efter sin degradering 2014, Karlskrona tvångsdegraderades förra sommaren till hockeyettan.
+ Sportsligt. Samtliga spelarkontrakt upphör efter degraderingen. De måste omförhandlas med de spelare som HV71 vill behålla och spelarna blir då i allmänhet erbjudna lägre lön. Hur många är sugna på att följa med ned i allsvenskan?