Hemlin om sänkta SHL-löner: "Krisen har satt sina spår"

Coronakrisen sätter sina spår på ishockeyn och på SHL. ”Lönekostnaderna minskar rejält”, säger sportchefen Johan Hemlin.

SHL ute och cyklar? Inte alls. Johan Hemlin hymlar inte om att coronakrisen sätter sina spår och i det sammanhanget var det viktigt att tidigare i våras förlänga NHL-avtalet. ”Det gav svensk hockey åtskilliga miljoner”, säger han.

SHL ute och cyklar? Inte alls. Johan Hemlin hymlar inte om att coronakrisen sätter sina spår och i det sammanhanget var det viktigt att tidigare i våras förlänga NHL-avtalet. ”Det gav svensk hockey åtskilliga miljoner”, säger han.

Foto: Per Bergsten

Ishockey2020-05-29 07:00

Det är en vår som vi förmodligen aldrig kommer att glömma, där en omfattande pandemi lagt sig som en våt filt över hela världen. SHL-hockeyn har förstås inte heller kommit undan med en omgång utan publik, inställt slutspel och ekonomisk oro.

Frågan är nu vad som händer till hösten.

Ingen vet.

Så frågan till Johan Hemlin känns rätt given: klarar ni en halv eller till och med en hel säsong utan publik? 

– Rent allmänt känns det som om klubbarna är rätt väl rustade. Just nu är det permitteringar, spelarbudgetarna har generellt dragits ned och sen får man se vad som sker. Det finns en beredskap. Det är nästan fyra månader till seriestart och till att börja med väntar vi på vad som händer med fotbollen.

– Vi hoppas att släppa pucken 19 september med publik. Att vi spelar som vanligt. Sen förstår alla att idag går det inte med tanke på restriktionerna. Men det sker så mycket i omvärlden att inget justeras förrän efter bolagsstämman i juni.

Hur många scenarion har ni?

– Många.

Vi träffas på en fika i centrala Linköping. Efter moget övervägande tar han en latte och en stor kanelbulle.

Sex år har gått sedan 47-åringen stämplade ut från Linköping HC för ett nytt jobb som sportchef (och numera även vice vd) för Svenska hockeyligan. Han lever fortfarande med hockeyn, men inte på samma sätt. Med LHC blev det nio slutspel på tio år, men nu mäts framgångarna på annat sätt. 

– Ibland kan jag sakna att leva med resultaten och vardagen i omklädningsrummet. Det tror jag att alla som sysslat med lagidrott kan göra. Däremot saknar jag inte att åka runt och leta efter en ny högerback.

– Det finns många fördelar med det jobb jag har idag och jag ångrar inte att jag bytte. Var sak har sin tid, säger Johan Hemlin.

Kommer du tillbaka till klubbhockeyn någon gång?

– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu är det inte aktuellt.

Johan Hemlin bekräftar bilden att coronakrisens stora effekt på SHL. En stor majoritet av de 14 klubbarna meddelar en lägre lönekostnad nu jämfört med avslutningen i våras. Enligt vad Sporten erfar hör Linköping HC till undantagen.

– Att man ligger lägre i maj än i februari är inget ovanligt, men vi ser minskningar på uppemot 20 procent. Några lag ligger på ungefär samma nivå och någon ökar lite, men där kan det handla om olika saker. På det hela taget ser totala lönetrycket i ligan ut att minska markant. Att krisen har satt sina spår när det gäller SHL råder det inga tvivel om, säger sportchefen. 

Hur mycket skiljer mellan olika klubbars spelarbudgetar?

– Allt inkluderat kan man säga att det ligger mellan 30 och 50 miljoner kronor. Medelvärdet runt 42–43. Många lag är kring medelnivåerna, så beroende av bonusar och annat kan det slå lite olika.  

Snittlönen?

– Fortfarande runt 100 000 i månaden. Men för topparna ser vi en dämpning. Det är inte längre lika många som ligger i yttersta toppskiktet på 250 000 kronor plus.

Några andra trender?

– Om du har en påse pengar och ska köpa två spelare satsar du på någon som verkligen gör skillnad och på en egen talang. Istället för att ta två spelare som är halvbra. Det tror jag är helt rätt modell. Det har blivit en enorm skillnad att satsa på egna produkter. 

För att lindra coronaeffekten beslutade Svenska ishockeyförbundet tidigare under våren att slopa licenskraven kommande säsong. Samtidigt har SHL lagt mycket fokus på att öka klubbarnas egna kapital.

Johan Hemlin säger:

– Målet är att först klara licenskraven, men du behöver också ha en så stor kassa att du klarar två år med rejäla missar. Där har vi tillsammans med bland andra handelshögskolan räknat ut vad som krävs.

Och?

– Det beror lite på hur stor du är, men du bör nog ha så att du klarar tio miljoner back två gånger om. Lägger du på elitlicenskravet om några år är du uppe i trettio.

Hur mår SHL?

– Bra. Det blev ett tråkigt slut, men publiken ökade, hjärnskakningarna minskade och talangutvecklingen går framåt.

Det snackas rätt ofta om videobedömningar.

– Mycket handlar om att hitta brytpunkten mellan känsla och närvaro kontra teknik. Titta på Premier league. Ofta tar inte bedömningarna så lång tid som det uppfattas. Men det blir inget bra om hela arenan får känslan av mål och så blir det bortdömt och ingen förstår varför.

– Där måste vi bli mycket bättre på att förklara. Tyvärr är det svårt med högtalarsystemen i alla arenor. Det jobbas intensivt så att domarna kan säga att ”målet döms bort därför att”. Det behöver vi få till för att öka förståelsen.

Inte många LHC-spelare är kvar i klubben sedan Hemlins tid, men av dem som just försvunnit kan Sebastian Karlsson nog räkna med ett samtal från sin tidigare chef.

– Vi letar alltid folk till olika uppgifter inom SHL och Sebastian skulle vara ett jättebra namn. Det finns alltid plats för bra hockeymänniskor, säger Johan Hemlin.

Fakta

Namn: Johan Hemlin.

Ålder: 47.

Född: I Enköping.

Bor: Hus i Linköping.

Familj: Hustru Camilla, sonen William och bonussonen Erik.

Yrke: Sportchef och vice vd i Svenska hockeyligan.

Övrigt: Kom till LHC 2003. Efter ett år som assisterande tränare blev han sportchef. Värvades 2014 till SHL som sportchef. I höst tar Jenny Silfverstrand över som vd efter Michael Marchant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!