Under onsdagsförmiddagen var Sporten i kontakt med juristfirman som, på uppdrag från Hästen Fanz, skulle undersöka möjligheterna att kunna upphäva en konkurs för Vita Hästen Ishockey AB.
Juristfirman berättade att man inte hade tagit något slutgiltigt beslut om man skulle överklaga eller ej.
Några timmar senare kom representanter från Hästen Fanz till redaktionen – Magnus Arve, Magnus Bodin och Maria Holm – som utan pardon kunde klargöra hur det låg till.
Det blir ingen överklagan till hovrätten.
Det blir en konkurs för Vita Hästen Ishockey AB.
Inget roligt besked att ge. Arve, Bodin, Holm och alla inblandade har jobbat stenhårt i två veckors tid, men de stod inför en övermäktig uppgift.
Nämnda trio jobbade efter att nio miljoner behövde komma in. En privat finansiär stod redo att dubbla det som Hästen Fanz fått ihop. Men så sent som i dag (onsdag) fick man via konkursförvaltaren Magnus Nedstrand reda på att tre miljoner till krävdes.
Någon överklagan till Göta hovrätt kommer det alltså inte att bli. Vita Hästens representationslag kommer därmed att spela i division 3 nästa säsong.
4,7 miljoner i leverantörsskulder, 2,2 miljoner i löner och ett skatteanstånd på 1,8 miljoner var siffrorna som Magnus Arve, Magnus Bodin och Maria Holm förhöll sig till.
Under onsdagen fick man positiva besked från flera håll och fick upp hoppet.
Det grusades senare samma dag.
– När konkursförvaltaren har fått in allt, kanske inte allt men mycket, så är det tre miljoner till. Då är det ganska mycket leverantörer som vi inte ens har varit i dialog med. Plus mer till staten. Då blir det så att...vad gör vi nu? Vi behöver ha det klart i dag (onsdag). Vi kan inte jobba med det till på fredag, för då måste juristen har gjort allting och det är också ett jäkla arbete, säger Maria Holm.
– Juristen hade nog inte ens skickat in överklagan med våra förutsättningar. Konkursförvaltaren sa att han inte hade rekommenderat hovrätten att driva igenom överklagan. Det tog liksom stopp för oss, säger Magnus Bodin.
Arve, Bodin och Holm är inne på att Vita Hästens styrelse inte har haft hundra procent koll på hur illa allt var, bara att de anar hur det har legat till.
– Jag upplever ändå att styrelsen har varit behjälpliga. Men de har inte hjälpt oss att driva det här. I vissa frågor hade vi behövt att de tagit en viss puck, säger Maria Holm.
Det har varit en bergochdalbana för eldsjälarna som har slitits mellan hopp och förtvivlan.
Känner ni att det ni har gjort är förgäves eller är det snarare att ni har fått ett kvitto på vilket stort engagemang det ändå finns där ute som man kan bygga vidare på?
– Vi måste ta vara på det här direkt, vi får inte lägga oss ner och dö. Jag förstår om folk surar ihop nu, jag har ju trott på det här. Vi har inte fått in alla pengar än, jag hoppas inte att det här gör att några backar ur. Vi behöver bygga vidare på det här.
Moderföreningen Vita Hästen finns alltjämt kvar. Det var A-laget som drevs via ett aktiebolag vilket är det som går i konkurs nu.
– Det har varit misskött länge i Vita Hästen. Nuvarande styrelse har väl tagit över en misskött klubb och inte lyckats vända på det. Det är för mycket bagage hela tiden, säger Bodin som är självkritisk i att ingen ny styrelse har röstats fram och att man från medlemshåll inte har tagit initiativ till att få klubben på rätt köl tidigare.
– Det beror nog på att man är ganska långt ifrån supportrarna från styrelsehåll. Folk ser ingen mening i att vara medlem till skillnad från att vara medlem i en supporterförening. Här behöver vi bygga nånting emellan.
Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand håller på med sin granskning av hur Vita Hästen Ishockey AB har skötts. Där kommer Nedstrand att komma fram till slutsatser och snedsteg som tagits.
– På det extra årsmötet sades inget om att vi skulle kunna gå i konkurs. Hade man varit ordentligt rak och haft högt till tak, då tror jag att man hade reagerat mer, säger Maria Holm.
– Antingen är det bedrägligt eller så är man totalt inkompetent. Det är jobbigt att vi inte får alla korten på bordet, tycker Magnus Arve.
Vad händer med pengarna ni har fått in?
– En nystart. Det är ett startkapital till där vi hamnar. Det lär ju bli hockeytrean. Alltså, Vita Hästen i trean ska bara vara pang – upp till tvåan. Och sen pang – upp till ettan. Om två år ska vi bara vara i ettan. Därifrån är det svårare, det vet vi. Det ska gå fort, men vi ska inte bli fartblinda och jag hoppas att vi som engagerat oss i det här kan vara en del av den grunden i klubben, svarar Bodin.
Det fanns en affärsplan för kommande år, om Vita Hästen hade fått behålla sin allsvenska status eller börja i hockeyettan för den delen.
– Med tanke på att vi har suttit med skulderna, så vet vi att vi hade kunnat kapa mycket bara så där genom att faktiskt ta vara på krafterna som finns runt omkring. I stället har Vita Hästen betalat allt och alla, säger Magnus Bodin som är adjungerad in i nuvarande styrelse fram till årsmötet och kommer vilja ta en fast plats där om han får förtroende.
Magnus Arve är mest förbannad medan Maria Holm mer var ledsen. Det är en känslostark situation de befinner sig i.
– Vi får uppsöka en psykolog efter det här (haha), säger Maria som vittnar om bra peppning mellan alla som varit involverade i räddningsförsöket.
Ni kan vara stolta över det ni gjort?
– Vi har fan gjort allt vi kan. Vi har fått ihop mer än jag trodde, svarar Magnus Arve.
Mot konkursen
23 januari: Vita Hästen startar en kraftinsamling där man vädjade om hjälp med att få in pengar. Klubbdirektören Johan Lundström berättade att fyra miljoner behövde komma in för att klara elitlicensen. Organisationen förstärktes med en säljare.
27 februari: Ett extra årsmöte hölls där styrelsen redogjorde för läget som beskrevs som akut. Totalt var man minus 6,8 miljoner under verksamhetsåret. Det egna kapitalet låg på minus 4,6 miljoner. Att man inte hade lyckats öka intäkterna sades vara en stor orsak till de röda siffrorna.
31 mars: Vita Hästen Ishockey AB lämnar in en ansökan om konkurs till Norrköpings tingsrätt. Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand tog på sig uppdraget och håller än i dag på med sin granskning av bolaget. Några dagar senare fick Västervik Vita Hästens plats i hockeyallsvenskan.
5 april: Hästen Fanz startar ett arbete med målet att upphäva konkursen och få Hästens A-lag att hamna på en så hög nivå som möjligt i seriesystemet. Man inspirerades av Björklöven 2010 som gick från en konkursansökan till att landa i division 1.
19 april: Trots ett enormt arbete från supporterhåll – insamlingen gav 1,8 miljoner kronor samtidigt som man skrev av fordringar på runt 3 miljoner kronor – nådde man inte hela vägen fram. Ekonomin var i ännu sämre skick än vad som hade sagts utåt från klubbledningen och man kom fram till att det bästa vore att börja om från noll med A-laget.