Garpenlöv: Samma chans som med NHL-spelare

Utan stjärnglansen från NHL domineras Tre Kronors OS-trupp av spelare från SHL och KHL. Förbundskaptenen Johan Garpenlöv tycker inte att guldchansen har minskat med NHL:s uttåg.
–Truppen står sig bra, vi har ungefär samma chans som vi hade haft med NHL-spelarna.

Erik Gustafsson, här under OS 2018, är tillbaka i landslaget till spelen i Peking. Arkivbild.

Erik Gustafsson, här under OS 2018, är tillbaka i landslaget till spelen i Peking. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-01-21 13:19

Det blir inte Victor Hedman, Mika Zibanejad och Gabriel Landeskog som leder Sverige i OS-hockeyn. Strax före jul drog sig NHL ur vinterspelen i Peking – därmed består truppen enbart av spelare från Europa.

Tio kommer från SHL, åtta från KHL och sju från schweiziska NL.

Bland dem finns sju spelare från Tre Kronors VM-guldlag 2017 och 2018.

Nu ska spelare som Erik Gustafsson, Luleå, Marcus Krüger, ZSC Lions, och Anton Lander, Zug, bära laget.

Luleåbacken har inte spelat i Tre Kronor sedan OS i Pyeongchang 2018.

– Han kommer in med den här erfarenheten vi behöver. Han har varit med och vunnit, han är en pådrivare som inte accepterar dåligt spel eller dåligt uppförande. Han kommer att leda det här laget både på och utanför banan, säger Garpenlöv.

Målskyttar sidsteppade

Målvaktssidan, alla tre från KHL, ser stark ut med Lars Johansson, SKA S:t Petersburg, i spetsen. Han leder målvaktsligan i KHL och har hållit flest nollor, nio på 29 starter.

Däremot saknas ett par riktigt vassa målskyttar på forwardssidan. Varken Jesper Olofsson, skytteligaledare i NL med 23 mål, eller Malte Strömwall, bäste svenske målskytt i KHL med 19 fullträffar, finns med.

– Malte är en jätteduktig spelare naturligtvis, men vi är jättenöjda med våra spelare vi har tagit ut och tror att vi kan få ett kollektivt målskytte. Det är så laget litegrann är byggt, säger Garpenlöv.

Han har prioriterat centersidan och plockat in hela åtta stycken.

Precis som i Pyeongchang 2018, där Sverige misslyckades och åkte ut redan i kvartsfinal, ligger medelåldern på 29 år.

Rutin före ungdom

Rutin har prioriterats före ungdom och Pontus Holmberg, Växjö, är yngst i laget med sina 22 år.

– Vi tagit ut spelare som vi gillar och tror på utan att titta på när de är födda. Sedan har vi en åldersstruktur i Europa där spelarna är lite äldre och många unga som är i början av sin karriär. Mittenspannet med toppspelare spelar ju till stor del i NHL, säger Garpenlöv.

Med tanke på den stora smittspridningen har Johan Garpenlöv en lång reservlista. Den kommer inte att offentliggöras och exakt hur lång den är vill han inte säga.

– Den är tillräckligt stor, sedan är det en process vad varje spelare måste göra. Man måste fylla i hälsoappen och ta sina tester och gör man det så är man tillgänglig som reserv. Jag hoppas att alla gör det, säger han.

Exakt hur länge sjuka eller skadade spelare kan bytas ut är oklart. Men förbundets landslagschef Olof Östblom säger att det blir svårt att få in spelare när turneringen väl är i gång. Sverige möter Lettland i sin första match den 10 februari.

Landslaget samlas den 31 januari och åker till Peking den 2 februari för träning och eventuellt en inofficiell träningsmatch mot Tjeckien den 6 februari.

Fakta: Tre Kronors OS-trupp

Målvakter: Magnus Hellberg, Sotji, Lars Johansson, SKA St Petersburg, Adam Reideborn, CSKA Moskva.

Backar: Lukas Bengtsson, Dinamo Minsk, Emil Djuse, Rapperswil-Jona, Oscar Fantenberg, SKA St Petersburg, Christian Folin, Frölunda, Jonathan Pudas, Skellefteå, Henrik Tömmernes, Genève, Linus Hultström, Metallurg, Erik Gustafsson, Luleå.

Forwards: Mathias Bromé, Davos, Jacob de la Rose, Färjestad, Dennis Everberg, Rögle, Max Friberg, Frölunda, Pontus Holmberg, Växjö, Linus Johansson, Färjestad, Carl Klingberg, Zug, Anton Lander, Zug, Joakim Nordström, CSKA Moskva, Gustav Rydahl, Färjestad, Lucas Wallmark, CSKA Moskva, Marcus Krüger, Zürich, Fredrik Olofsson, Oskarshamn, Daniel Brodin, Fribourg-Gottéron.


Fakta: Så avgörs OS-hockeyn

Tolv lag deltar i herrarnas OS-turnering och delas in i tre fyrlagsgrupper. Gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan resterande lag går vidare till kvartsfinalkval.

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: Ryska laget, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

Sveriges gruppspelsmatcher:

10/2 Sverige–Lettland (05.10 sv tid).

11/2 Sverige–Slovakien (09.40).

13/2 Finland–Sverige (09.40).

Kvartsfinalkvalet spelas 15 februari, kvartsfinalerna den 16:e, semifinalerna 18:e, bronsmatchen 19:e och finalen 20/2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!