Ginning på plats efter omtalade bytet

Inlånade backen från LHC rör upp en del känslor, men Adam Ginning lovar full satsning på Vita Hästen.

Adam Ginning drog på sig Hästen-tröjan för första gången på onsdagsträningen.

Adam Ginning drog på sig Hästen-tröjan för första gången på onsdagsträningen.

Foto: Fredrik Rosander

Ishockey2019-10-24 16:30

Nu är det klart att 19-årige Adam Ginning tar steget över kanalen. På torsdagsförmiddagen tränade juniorlandslagsbacken med Vita Hästen för första gången.

– Jag har varit här några gånger när jag var liten men nu var det ett tag sen. Det känns bra att vara här, säger Adam på väg av isen i Himmelstalundshallen.

Den 193 centimeter store och 93 kilo tunge backen har en fin meritlista med bland annat 68 ungdoms- och juniorlandskamper samt 97 SHL-matcher med LHC. 

Den här säsongen har dock gått lite trögare. Han har varit med i nio av tolv matcher för LHC i höst, med begränsad speltid och på onsdagskvällen spelade han med klubbens J 20-lag. 

– Hösten har varit halvknackig, har inte riktigt kommit upp i mitt spel, i J 20 har det gått bra men känns bra att komma hit och få spela lite seniorhockey med Hästen. Med den här möjligheten kan jag få en liten omstart och komma upp i mitt spel igen, säger Adam.

– Det var inget jätteansträngande pass idag, men skönt att få träffa grabbarna och känna lite på laget, säger Adam, som var högt draftad av NHL-laget Philadelphia Flyers för några år sen.

Vad kan du tillföra Hästen?

– Jag kan bidra med mycket fysiskt spel, är bra i defensiven framförallt, och spela snabbt med pucken hela tiden. Jag är absolut redo för spel redan på fredag, säger Adam om bortamatchen mot Almtuna.

Nye Hästenbacken var med i den svenska truppen till junior-VM i vintras, och tror själv att den blågula chansen ökar med spel i Vita Hästen.

– Allsvenskan är en högre nivå än spel i J 20, men det är stark konkurrens med många bra backar. Skulle absolut vilja till JVM och kommer kriga för en plats, säger Adam.

En och annan supporter uttryckte kritik mot utlåningen, som man tyckte mest var till LHC:s fördel. Adam är fullt medveten om den rivalitet som sen länge finns mellan de båda klubbarna.

Själv har han inga problem med att dra på sig tröjan med en häst på.

– Den här möjligheten passar mig väldigt bra. Jag kan bo kvar i Linköping, men nu när jag spelar för Hästen kommer jag göra det fullt ut så på det sättet lämnar jag Linköping ett tag, säger han.

Utlåningen sägs vara tillsvidare, men Hästens tränare Tony Zabel räknar in Adam i sin trupp minst ett par månader framåt.

– Adam är ju aktuell för JVM, och det innebär att han kanske åker vid jul. Till att börja med är det sagt fram dit, sen får vi ta ett nytt möte, säger Zabel, som beskriver nytillskottet så här:

– En stor fysiskt defensiv back i första hand, med ett bra förstapass. Jag tycker vi får in en bra back som höjer konkurrensen i laget. Vi har den typen av spelare, men jag känner att Adam håller en hög nivå på sina grejer. Han har ändå gjort några år i SHL och har ett annat spel i sig. Min förhoppning är att han kan höja kvaliteten på det vi gör.

Har nuvarande backar inte varit tillräckligt bra?

– Vi blandar och ger en del, ibland gör vi bra matcher och ibland mindre bra. Vi måste hålla en jämnare nivå i saker och ting, men det är en utvecklingsresa vi är på och det vet vi om. Samtidigt behöver vi få in kvalitet här och nu också.

En del tycker inte det är okej med LHC-spelare till Hästen?

– Vad jag förstår finns det någon historia och jag har full respekt för den, men man måste också se att trots att det finns en rivalitet – och ska finnas – får vi in en bra spelare. Vi måste faktiskt se till oss själva och vår egen resa. Sen att han kommer från Linköping den här gången, ja, det är ju så men han kunde lika gärna kommit någon annanstans ifrån.

Finns det planer på mer samarbete mellan klubbarna?

– Vi har inte pratat samarbete alls utan nu dök det upp ett tillfälle att få in Adam.

Vita Hästen har nu nio backar. Några för många. Senast mot Västerås var Rikard Olsén och Wilmer Lindblad utanför truppen.

– Vi har en plan för hur vi vill utveckla de backarna vi har, säger Zabel.

Utlåning för någon kanske?

– Ja, det kommer det säkert bli.

Adam Ginning i "Himpa".
Adam Ginning i "Himpa".
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!