LHC:s ordförande om framtiden: "Finns bara en stress"

Den gångna hockeysäsongen är första gången på fem år som LHC-koncernen kan visa upp ett positivt resultat. Men det krävdes att ordförande Christer Trägårdh och resten av LHC-organisationen tog till plan C.

En viktig del som gjort att LHC kunnat öka sina lönekostnader är det gäng av samarbetspartners som gått in med tio miljoner till spelarbygget: "De pengarna är jätteviktiga för oss. Hade vi inte haft dem skulle det gjort en stor skillnad i våra ersättningar till spelare, och då hade vi kanske haft en sämre spelartrupp", säger LHC:s ordförande Christer Trägårdh.

En viktig del som gjort att LHC kunnat öka sina lönekostnader är det gäng av samarbetspartners som gått in med tio miljoner till spelarbygget: "De pengarna är jätteviktiga för oss. Hade vi inte haft dem skulle det gjort en stor skillnad i våra ersättningar till spelare, och då hade vi kanske haft en sämre spelartrupp", säger LHC:s ordförande Christer Trägårdh.

Foto: Erik Winell

Ishockey2023-06-18 07:00

– Att sälja Healthcare var inte planen från början men det dök upp ett antal poster som vi var tvungna att hantera. Annars hade vi haft det ordentligt tufft, säger LHC-basen när Sporten möter upp honom och LHC:s revisor Tobias Ericsson i en av logerna på Saab Arena.

På bordet framför oss ligger mängder av dokument som visar LHC:s ekonomiska status, och därmed framtidsutsikter.

Den gula överstrykningspennan är framme och markerar några av de viktigaste posterna i redovisningen.

Ett koncernresultat på 578 003 kronor, en försäljning av Linköping Health Care á 7 499 998 kronor, en nettoomsättning á 141 563 147 kronor och ett eget kapital på 8 648 751 kronor.

– I förra bokslutet fanns ett antal poster som vi behövde använda försäljningen av Health Care för att nolla. Det var dels de sista fyra hyresmånaderna som inte kom med som en kostnad, och att det låg ytterligare en hyra på en balanspost. Vi startade på minus vilket gjorde försäljningen nödvändig, fortsätter Trägårdh. 

Hur frustrerande var de missade hyrorna?

– Det är klart att man frågar sig hur det är möjligt men samtidigt så är jag mer lösningsorienterad och det var hela tiden blicken framåt för att få ett tillräckligt stort eget kapital.

Kort summerat innebär LHC:s egna kapital, skillnaden mellan klubbens tillgångar och skulder. Från SHL finns hårda krav på att klubbarnas eget kapital, efter nästa säsong, måste vara 8 procent av SHL-lagens omsättning.

– I år klarade vi kravet på 5 procent med ungefär en miljon. Till nästa säsong måste vi öka till 8 procent vilket innebär ett eget kapital på ungefär 11 miljoner kronor enligt vår budget för nästa säsong.

Vad krävs för att få ihop ytterligare 2,5 miljoner kronor?

– Slutspel. Till nästa säsong har vi budgeterat med 2,5 miljoner kronor i positivt resultat och det bygger på att vi når minst åttondelsfinal. Kommer vi topp 6 så blir det såklart ännu bättre.

Lyfter vi blickarna en aning längre är både revisor Tobias Ericsson, och ordförande Christer Trägårdh överens om det stora målet. LHC måste bli lönsamma.

– Ju längre vi går i slutspel desto mer lönsamma blir vi, men vi måste också nå en betydligt bättre verksamhet som kan vara lönsam även om vi missar slutspel.

Hur ska ni göra det?

– På intäktssidan handlar det om att öka våra marknadsintäkter så att de är stabila även sämre år. Dels mer biljettintäkter, dels mer pengar från våra partners.

undefined
Här i en av Saab Arenas loger har revisor Tobias Ericsson och ordförande Christer Trägårdh suttit länge för att diskutera årsredovisningen och LHC:s ekonomiska läge. Under den gångna säsongen avyttrades Linköping Health Care i en stor miljonaffär. Det finns fler avyttringar i planen. "Det blir en hel del administrativt jobb för oss att i LHC AB-koncernen ha LHC Event och Ispalatset. Det fanns en nytta förut när vi driftade arenan och så själva men det gör vi inte längre. Så de två bolagen är nu mer av problemkällor för oss med merjobb", säger Trägårdh.

Publikmässigt snittade LHC 6045 åskådare förra säsongen. Till nästa säsong budgeterar man med ungefär 6300 åskådare.

– Det går inte att göra över en natt och det handlar om att successivt fylla på. Skulle vi spela bra hela vägen från start till mål så kommer vi öka dessa intäkter.

Samtidigt menar Trägårdh att det finns en hel del saker att göra i Saab Arena.

– Det räcker inte bara med hockeyn. Det måste finnas mer upplevelser och mer event kring matcherna. Vi gjorde en del inför förra säsongen och kommer göra ännu mer till kommande säsong. Publiken, inklusive våra partners med sina kunder och anställda, ska känna att det är viktigt att gå hit. 

Kaffekopparna är sedan länge uppdruckna. Tobias gulgröna markeringspenna har jobbat på hårt när vi gått genom dokument för dokument i årsredovisningen.

I veckan har det briserat nyheter om kontrakt för två LHC-talanger. Dels Filip Bystedt som skrev kontrakt med San José Sharks, dels Fabian Wagner med Winnipeg Jets. Bägge kontrakten innebär viktiga intäktskällor för LHC. 

– Vi får då 285 000 dollar per spelare, i två utbetalningar, en i november och en i mars. Det blir ungefär 3,5 miljoner kronor per spelare och sen finns en bonus kopplad till det som är baserad på hur många svenska spelare som spelar i NHL.

Trägårdh fortsätter:

– Klart det är jätteviktigt och visar betydelsen av vår akademi. Sen är det fantastiskt bra att ha spelare från Linköping som spelar i LHC.

undefined
LHC-talangen Filip Bystedt och dennes kontrakt med San José innebär ytterligare ett viktigt intäktsflöde för LHC.

En fråga hänger sig kvar i luften. Hur stressad är egentligen LHC:s ordförande över det ekonomiska läget och slutspelskraven.

– Det finns egentligen bara en stress. Det är att vi måste ta oss till slutspel. Jag tycker att vi har ett bättre lagbygge i år än förra året så det känns betydligt bättre.

Trägårdh gör sig redo för att gå vidare till nästa möte. Sedan Niclas Björkman sa upp sig från jobbet som klubbdirektör har det varit intensiva månader.

– Det är jag som har hoppat in där istället. Semester blir det nog inte riktigt i år.

LHC-ekonomin 22/23

Nettoomssättning: 141 563 147 kr.

Övriga intäkter: 16 263 918 kr.

Totala verksamhetsintäkter: 157 827 065 kr. 

Personalkostnader: 104 773 629 kr. 

Totala verksamhetskostnader: 168 776 270 kr. 

Verksamhetsresultat: 10 949 205 kr. 

Försäljning av Linköping Health Care: 7 499 998 kr. 

Årets resultat: 578 003 kr. 

Eget kapital vid årets slut: 8 825 060 kr. 

Kapital i förhållande till nettomsättning (SHL:s krav är på 5 procent): 6,2 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!