Furch bakom Färjestads seger

Färjestad har stoppat läckaget. Målvakten Dominik Furch var en minut från sin andra raka nolla när det blev seger mot Brynäs, 2–1. –Det är dags att visa mitt bästa jag, säger den 31-åriga tjecken.

Dominik Furch storspelade när Färjestad vann.

Ishockey2021-12-09 21:24

Färjestads har haft stora defensiva bekymmer i SHL-ishockeyn under hösten.

Det var tänkt att det skulle bli bättre när den välmeriterade tjeckiska målvakten Dominik Furch anlände till det stjärnspäckade laget.

Så blev det inte.

Både Furch och kollegan Henrik Haukeland återfinns i botten av SHL:s målvaktsliga.

– Jag kan och ska vara bättre än jag har varit. Det hjälper förstås om laget spelar bra men det börjar alltid med min egen insats, säger Furch.

Möjligen har det vänt nu.

Den landslagsmeriterade tjecken höll sin första nolla borta mot Oskarshamn och var en minut och två sekunder från en till hemma mot Brynäs, 2–1.

Frustrerande?

– Nej. Eller lite kanske. Äh, målet kom i slutet av matchen. Vem bryr sig? Vi vann. Då spelar det ingen roll om jag håller nollan eller släpper in ett mål.

Färjestads spel i egen zon har sett avsevärt mycket bättre ut i de två senaste matcherna jämfört med tidigare under säsongen.

Ett resultat av stenhårt arbete, enligt Dominik Furch.

– Vi har väldigt skickliga spelare och när vi spelar så här, jobbar så hårt och offrar oss för varandra… Det är så vi måste spela, säger han.

Firade med fullträff

Även Brynäs målvakt Veini Vehviläinen hade en match utan insläppt mål i ryggen – men den nollan sprack efter 35 sekunder.

När hela gästernas förstafemma gick bort sig i anfallszon efter ett skott i stolpen fick Färjestads Gustav Rydahl fritt fram från egen blå linje.

Tidigare under eftermiddagen fick den grovjobbande centern besked om att han ersätter Mattias Tedenby i Tre Kronors trupp till Channel One Cup i Moskva.

Det firade han med att skicka upp pucken i krysset bakom Vehviläinen till 1–0.

”Gyllene läge”

Halvvägs in i tredje perioden utökade Marcus Nilsson Färjestads ledning till 2–0.

Det räckte till seger och tre poäng.

Brynäs landslagsman Dmytro Timashov reducerade till 1–2 med 1.02 kvar av matchen men fler mål blev det inte.

– Vi hade ett gyllene läge att göra 1–0 men i stället studsar pucken ut och de får ett friläge. Det var en sån match i dag, säger Brynäs lagkapten Anton Rödin.