Assisterande LHC-tränaren ler när vi efter träningen delar upp SHL-klubbens försvarare i två lag.
I det ena:
Daniel Rahimi.
I det andra:
Magnus Johansson, Jonas Junland, Mattias Bäckman, Gustav Forsling, Anton Karlsson, Carl Dahlström och Petter Hansson.
Identitet
Av åtta backar är 1) fyra rakt igenom egna produkter och 2) sju fostrade genom klubbens egen utbildning och gymnasium. Även om några tagit diverse omvägar behöver inte profiler hämtas i en massa avlägsna områden utan kan finnas betydligt närmare.
Dessutom: på andra håll i SHL och till och med i NHL finns gott om spelare som gått samma väg genom LHC-organisationen. Kolla själva i faktarutan här intill.
– Det är naturligtvis inget självändamål, men klart att det är fantastiskt kul att det ser ut så här. Det är ovanligt. Det skapar en identitet och en stabilitet, säger Magnus Hävelid.
Råämnen
Ett par år yngre Magnus Johansson undantagen, så har tränaren haft mer eller mindre del i samtliga backars framfart. Som ansvarig för hockeygymnasiet, som juniortränare och nu som försvarsansvarig i A-laget.
Förklaringen?
Magnus Hävelid funderar ett ögonblick innan han svarar.
– För det första handlar det förstås om råämnen och otroligt talangfulla spelare som vi lyckats förädla. Framförallt Magnus (Johansson) har varit en förebild för många. Mycket träning och bra kontinuitet i träningen är en annan sak.
– Sedan ska man inte underskatta att huvudcoacher och sportchefer verkligen gett dem chansen. Som Roger (Melin) nu. Det är lätt att stänga dörrar och säga att ”de ska vara färdiga först”. Men ingen blir färdig om han inte får spela. Det gäller att ge dem chansen och att de tar den, säger Hävelid.
Karlsson till NHL?
Under säsongen har främst JVM-succén Gustav Forsling fått det stora genombrottet. Men även Anton Karlsson, som värvades tillbaka efter några år i allsvenska Mora, har överraskat.
– Det är kul med Anton. Han är spännande. Inte lika spelskicklig som några av de andra, men med en annan typ av talang, säger Hävelid och pekar mot huvudet.
– Nu ska jag inte hissa honom eller någon annan för mycket innan han etablerat sig i SHL. . . men om fem år spelar han i NHL.
NHL?
– Ja, jag tror det. Han är så lyhörd, så träningsvillig och så modern i sitt spel. Titta på Calle Gunnarsson (nu i St Louis). Anton påminner en del om honom och jag skulle inte bli förvånad om han tar samma väg.
Magnus Hävelid återkommer till betydelsen att ge förtroende. Trots ett och annat misstag på grund av bristande rutin och/eller ungdomlig entusiasm.
– De äldre killarna gör det också. Men de kommer undan med det på ett annat sätt, säger han.
Genomslag
Försvarsfabriken har fått genomslag runt om i Sverige och många unga backtalanger som ska välja hockeygymnasium söker sig till Linköping. Eller Backköping, om ni så vill. På samma sätt som bland andra Brynäs har en stämpel att förädla unga forwards.
Där är LHC långt ifrån lika framgångsrikt, även om tjeckiske supertalangen Jakub Vrana är ett undantag som bekräftar regeln.
-– Jag har egentligen ingen förklaring till varför det är så. Vi har spelare som kommit upp även där, men de har mest spelat i tredje- och fjärdekedjan. Du har (Henrik) Törnqvist nu, du har haft (Erik) Lindhagen, (Joachim) Nermark och några till, säger Magnus Hävelid.
Tar mer plats
Mattias Bäckman, som återvänt hem efter att inte ha tagit plats i Detroit i NHL, om varför klubben lyckats fostra så många framgångsrika försvarare under senaste åren:
– Svårt att säga, faktiskt. Lite tur, mycket skicklighet. Bra träning och spelare som Magnus (Johansson) att se upp till. Så var det för mig.
22-åringen upplever hur de yngre spelarna tar för sig allt mer när de får chansen.
– När jag kom upp var det nästan bara en massa rutinerade killar i övrigt. Jag var inte så kaxig och fick en del skit i början. Jag lärde mig mycket av det. Då var det inte lika accepterat och man inte tog inte lika stor plats direkt, säger Mattias Bäckman.