Forsling om genombrottet: "Ville inte ge upp drömmen"

Vägen till en ordinarie plats i NHL har sannerligen inte varit rak för LHC-fostrade Gustav Forsling. När det såg som dystrast ut kom samtalet som förändrade allt – Forsling gick från ratad till stjärnback.

Gustav Forsling har fått sitt stora genombrott i NHL.

Gustav Forsling har fått sitt stora genombrott i NHL.

Foto: Samuel Zurawski

Ishockey2021-07-06 21:00

– När jag reflekterar över hur säsongen har gått känns det nästan konstigt, men när man väl är inne i det så tänker man inte så mycket, säger Gustav Forsling. 

När vi möter upp Forsling vid Stångån har han precis avslutat ett löppass. Han är nyligen hemkommen från USA där han under den gångna säsongen representerat Florida Panthers. En säsong där Forsling verkligen fick sitt stora genombrott. 

– Jag har fått otroligt mycket istid och haft ett stort ansvar. Det gäller att inte vara rädd ute på isen utan istället visa att du är redo för uppgiften. Det blir lite extra press men det är något jag trivs med. 

Men vägen till toppen har inte varit enkel, tvärtom. Så sent som i januari släpptes han av sin gamla klubb Carolina Hurricanes. Det skulle dock bara ta en dryg vecka innan Forslings tidigare tränare Joel Quenneville (nuvarande tränare i Florida) lyfte luren. 

–Jag har alltid känt att jag har kapaciteten för att spela i NHL, det är också den känslan som har motiverat mig när det varit tufft. Men innan det blev klart med Florida var jag ganska inställd på att spela ett år till i AHL.

Du hade inga tankar på att flytta hem och ge upp NHL-äventyret?

– Nej, faktiskt inte. Jag ville inte ge upp drömmen och med facit i hand är jag otroligt glad över att jag fortsatte att kämpa. 

Hade du någon kontakt med LHC?

– Jag pratade med flera klubbar och LHC var absolut en av dem. Men min första instinkt var som sagt att jag ville stanna i USA. 

Flytten till Florida blev en succé. Laget tog sig till slutspel och Forsling fick visa upp sig på den allra största scenen. 

– Det var grymt mäktigt att få uppleva ett slutspel, en helt obeskrivlig känsla, i synnerhet eftersom vi spelade mot vår rival Tampa Bay Lightning, säger Linköpingskillen.

En stor bidragande orsak till hans enorma utveckling har varit återföreningen med tidigare coachen Joel Quenneville.

– Jag hade honom tre år i Chicago, så vi känner varandra ganska bra. Han vet hur man får ut det bästa av min kapacitet och jag vet hur backarna ska agera i hans system. Startsträckan blev betydligt kortare, vilket givetvis underlättade en hel del. 

Och det är inte bara på isen som Gustav trivs. 

– Jag gillar verkligen staden. Enda minuset är kanske att det är ganska stora avstånd när man reser, nu känns det som att en resa från Linköping till Åtvidaberg inte är lika lång längre, säger han och fortsätter:

– Spelartruppen är också jättebra, vi är många yngre grabbar så det var inga problem med att komma in i gruppen. Förhoppningsvis kommer vi också att göra mer saker ihop när covid-19 försvinner. 

Trots att han har spelat på andra sidan Atlanten i fem år så har Gustav fortfarande ett nära band till LHC. 

– Det har varit svårt att se några matcher i år eftersom vi har haft ett så intensivt matchande här borta. Men jag tror att LHC har något bra på gång, Klas Östman är en skicklig tränare och spelarmaterialet ser spännande ut. 

Allt talar nu för att Forsling spelar i Florida även kommande säsong.

– Vi sitter med de sista detaljerna i kontraktet, det känns helt fantastiskt. 

Närmast väntar nu en semester i Linköping tillsammans med familj och vänner. 

– Det kommer att bli en hel del träning i sommar tillsammans med Klas Dahlbeck och förhoppningsvis en och annan fisketur, avslutar Gustav Forsling. 

Gustav Forsling tog under säsongen en ordinarie tröja i Florida Panthers.
Gustav Forsling tog under säsongen en ordinarie tröja i Florida Panthers.
Gustav Forsling

Ålder: 25
Nuvarande klubb: Florida Panthers
Moderklubb: Linköping HC
Tidigare klubbar: Chicago Blackhawks, Carolina Hurricanes
Position: Back
Antal NHL-matcher: 165
Antal poäng i NHL: 44

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!