Vadstena kommun har gjort en utredning av ishallens renoveringsbehov och tekniska utrustning. Utifrån utredningen presenterar tjänstemännen inför kommunstyrelsens sammanträde olika alternativ. Alternativ ett innebär investeringar för ishallens långsiktiga drift. Här handlar det om beräknade kostnader på 15,7-17,7 miljoner kronor och det ingår såväl ny ispist som ny kompressoranläggning. Femte alternativet är att inga investeringar görs allas och ishallen stängs. Däremellan föreslås alternativ med olika grader av investeringar.
Svenska Ishockeyförbundet gjorde i februari en besiktning av ishallen och bedömer att de åtgärder som måste göras uppgår till mindre än 250 000 kronor och att deras uppfattning är att det i nuläget inte finns behov av att ersätta vare sig ispist eller kompressoranläggning.
Hur kan er utredning visa ett helt annat behov av renovering än vad Svenska ishockeyförbundets experter kommit fram till?
– Det är ju en berättigad fråga naturligtvis. Man kan säga så att Hockeyförbundet och vi har tittat på olika saker och kommit fram till olika slutsatser. Utredningen som Hockeyförbundet gjort anger förutsättningarna för att fortsätta ha tävlingsspel i hockey, alltså verksamhetsförutsättningar för hockeyverksamhet, säger stabschef Martin Berry.
Kommunen har mera fokus på själva fastigheten. Kompressoranläggningen skapar förutsättningar för att göra is, men alstrar samtidigt värme.
– Det är framförallt på värmesidan vi har problem, säger han.
Att det skiljer så mycket på de olika utredningarna menar Martin Berry mer är en pedagogisk åtskillnad - att man tittat på olika saker helt enkelt.
– Det är korrekta fakta i båda, men de kommer utifrån olika utgångspunkter, säger han.
Tjänstemannaförslaget är att kommunstyrelsen ska fatta beslut om alternativ fem.
Vad är det som gör att ni kommit fram till att totalstängning och inga investeringar är den åtgärd ni föreslår?
– Det är ingen som vill lägga ner ishallen. Det finns ingen önskan från förvaltningsorganisationen som lagt förslaget eller från någon politiker, varken från majoriteten eller oppositionen, som jag pratat med. Det handlar inte om det. Det vi har att ta ställning till är från förvaltningsorganisationen är att göra en sammanvägd bedömning utifrån alla de utredningar som har gjorts ikring ishallen när det gäller krav och önskemål från verksamheten. Sedan väga det mot kommunens investeringsmedel och de åtaganden som vi har i investeringar som att bygga en ny skola till exempel, säger han.
Mot bakgrund av det och kommunens ekonomiska förutsättningar menar han att förvaltningen inte kan göra en annan rekommendation till kommunstyrelsen.
Väger ni in att man genom det sparar in driftskostaderna på cirka 2,5 miljoner om året?
– Ja, det blir ju effekten. Så länge ishallen finns där så finns en driftskostnad, men den driftskostnaden minskar ju radikal om man inte har en is som ligger där, säger han.
Kommunstyrelsen får nu ärendet om ishallens framtid på sitt bord.
– Det här är ett förvaltningsförslag sedan ska politiken agera fritt utifrån det i kommunstyrelsen, säger Martin Berry.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) vill inte kommentera ärendet i förväg.
– Jag vill ingenting säga. Jag vill låta det här gå upp i KS så får kommunstyrelsen behandla det. Vi får lyssna vad alla ledamöter har att säga frågan, säger han.