Vita Hästen och Linköping HC är sedan gammalt stora fiender. De har dock inte mötts i seriesammanhang sedan mitten av 90-talet, utan har fått nöja sig med tre träningsmatcher mellan 2009 och 2013.
Nu är det dags för lagen att mäta sina krafter igen – och tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang som går under namnet "Slaget om Östergötland".
Den första upplagan spelas i Himmestalundshallen den 7 augusti, därefter ska klubbarna turas om vartannat år att agera hemmalag.
– Vi vill kickstarta hockeysäsongen i båda städerna. Det är också så att ishockeyn är den enda sporten där vi tillnärmelsevis kan tävla med varandra. I basket är det 100–0 till Norrköping och herrfotbollen ska vi inte heller tala om. Å andra sidan är Linköping totalt överlägsna i innebandy och damfotboll går inte att nämna på kartan, säger Anders Mäki, klubbdirektör i LHC.
– Vi är extremt heta rivaler på isen. Men det är också så att emellan de båda städerna finns det ingen gemensam mötesplats på ett bra sätt där vi är Östergötland mot resten av världen. Var träffas vi? Det är många företag som etablerar sig i de båda städerna och jobbar lite för sig själv då politikerna inte kan komma överens om var flygplatsen ska vara någonstans och hela vägen. Om vi slår samman Linköping och Norrköping har vi en enorm styrka gentemot resten av Sverige, säger Mäki.
Premiärmatchen inleder Augustifesten i Norrköping som pågår 7–12 augusti.
– Det här är ett jätteviktigt steg för oss, att kunna förena näringslivet tillsammans med hockeyn. Jag själv kommer från näringslivet och vet hur viktigt det är med samarbete, säger Yvonne Anglesjö, ordförande i Vita Hästen.
Jesper Samuelsson, lagkapten i Vita Hästen, tänker så här inför drabbningarna:
– Det blir superkul för spelarna och jäkligt kul för regionen. Jag har varit på en del LHC-matcher och ofta avslutar klacken med att sjunga "Vita Hästen har inga pengar". Folket behöver en sån här match att samlas kring och någonstans få utlopp för sitt hat mot den andra föreningen, säger Samuelsson.
Blev du glad när LHC åkte i kvarten av SM-slutspelet?
– Haha, nej. Det är inget jag funderar på. Men många Hästen-supportrar ser det som ett tydligt vårtecken, svarar "Sama".
Klubbarna tror att det här kan öka intresset för de båda lagen – i vardera stad.
– Jag vill påstå att det är faktiskt så att folk åker från Norrköping för att kolla på SHL i Linköping. Det är bara att man inte erkänner det. Jag vet att det fanns folk från Linköping som tittade på Hästen förr och gör det fortfarande, säger Conny Gyllander, legendarisk spelare i Hästen och numera ledamot i styrelsen.
Kan det bli aktuellt med mer samarbete mellan klubbarna, jag tänker på spelarlån till exempel?
– Nej, det är inte aktuellt och inget vi har diskuterat, svarar Anders Mäki.
Hästen och LHC är noga med att betona att rivaliteten mellan klubbarna är viktig och alltid kommer finnas kvar.
– Det har ju minskat lite på grund av att vi inte spelar i samma serie. Annars skulle jag säga att den är kvar i allra högsta grad, säger Anders Mäki.
– Och det är ju känslorna vi vill åt. Det är det roliga i det hela, säger Yvonne Anglesjö.
Men de vill med detta medverka till att samarbetet mellan städerna växer.
– Det finns ett antal organisationer i länet som försöker skapa det. Men som allmänt intresserad och tidningsläsare kan jag inte påstå att det lyckas särskilt bra. Det är möjligt att en företeelse som hockey som är extremt populär kan vara startskottet på ett ökat samarbete, säger Anders Mäki.