Expertens analys – så mår LHC: "De får inte bli överambitiösa"

Inför måndagens årsmöte presenterade LHC nyligen sitt ekonomiska resultat. Bäst någonsin var utfallet men visst finns det stora utmaningar. Vi bad Tomas Hjelström, lektor på redovisningsenheten vid Handelshögskolan i Stockholm reda ut LHC:s ekonomiska mående och framtid. "De får inte bli överambitiösa", säger Hjelström.

LHC tackar av supportrarna efter säsongens sista match.

LHC tackar av supportrarna efter säsongens sista match.

Foto: Peter Holgersson

Ishockey2024-06-18 07:00

Mest slående från årsredovisningen var förstås att LHC gör ett ekonomiskt plus-resultat á 5,4 miljoner kronor.

– Sportsligt har LHC gjort en bättre säsong än på länge. Jag skulle säga att det viktigaste är att framgången under den gångna säsongen inte leder till att man blir för överambitiös och därmed drar på sig kostnader som skapar problem eftersom intäkterna inte är fullt lika flexibla, säger Tomas Hjelström när Sporten når honom i sitt jobb på Handels i Stockholm.

Hjelström fortsätter:

– Att resultatet nu är i balans är väldigt viktigt eftersom verksamheten måste kunna stå på sina egna ben.

LHC:s ordförande Christer Trägårdh ger sin syn på framgången efter måndagens årsmöte.

– Det här är skitbra. Det är det vi har jobbat efter. Det har varit målet hela tiden att öka på det egna kapitalet, resultatet och likviditeten men det är bara första steget på vägen. Vi kommer att hålla på så här i många år till.

undefined
LHC:s ordförande Christer Trägårdh under måndagens årsmöte.

Det ekonomiska plus-resultatet gör att LHC:s egna kapital har ökat till drygt 13 miljoner kronor. En nivå som är nödvändig för att klara de höjda elit-licenskraven i SHL. 2025 ska SHL-klubbarnas egna kapital i förhållande till omsättningen vara på minst tio procent. I och med att LHC:s nettoomsättning ökade till 144 miljoner kronor under det gångna året krävs från och med 2025 ett eget kapital på minst 14,4 miljoner kronor.

Trägårdh:

– Vi ökar manöverutrymmet men det vi känner i år är att det pratas hockey i Linköping och laget spelar bra. Det är viktigt för oss och det skapar ekonomi för oss.

Förutom att övriga externa kostnader har minskat så har också hyreskostnaderna minskat med fyra miljoner kronor. Personalkostnader, där löner till spelare och tränare ingår, har dock ökat med ungefär sex miljoner kronor. En kostnadskostym som LHC klarar av att behålla med tanke på att man ökat intäkterna, rejält.

Exempelvis så har LHC ökat intäkterna från entrébiljetter med knappt fem miljoner kronor. LHC har också ökat intäkter från restaurang- och kioskverksamhet med hela tio miljoner kronor.

– Bland annat har vi sålt 5000 liter öl mer än förra säsongen. Det är ganska mycket men vi har massor kvar att göra, säger LHC:s klubbdirektör Carl-Johan Stålhammar.

Vad?

– Ta Färjestad som exempel. De har fyra restauranger i sin arena med något för alla. Här har maten gått upp överlag men det finns mycket mer att göra. Vi vill bli ännu bättre på att lyssna in våra besökare.

Känner du att det är någon risk att det blir för mycket fokus på kommersen, mindre på LHC-hjärtat?

– Nej. Det viktigaste är att folk kommer hit och vill stötta oss. Oavsett hur det går ska man som supporter kunna känna att de gav allt på isen. Sen vad folk köper det är sekundärt. Det viktigaste är att fler kommer hit, säger Stålhammar.

Hjelström analyserar intäkterna vidare:

– Intäkterna är alltid beroende av utfallet i det sportsliga. Jag är nog inte så bekymrad över det utan det handlar mer om att hålla kostnaderna i ordning. Det är kopplat till personalkostnader/spelarkostnader som måste hållas i schack eftersom det är svårt att tydligt expandera intäkterna. Det är det mest centrala.

undefined
LHC:s styrelse för kommande år. Från vänster: Kristina Vikdahl, Magnus Lidén, Christer Trägårdh, Rikard Wallman, Marie Wallander, Mårten Parbrand, Lisa Agerhult och Karin Ahl.

Det ekonomiskt positiva utfallet till trots. Många utmaningar kvarstår. 

– Jag skulle hävda att det finns en stor utmaning i att utveckla och ta fram unga spelare som är grunden för framtiden och sedan balansen mellan att behålla och möjligheten att åka till NHL. Ersättningar och kostnader i den balansen är en utmaning. SHL är en stor och högkvalitativ liga under våra förutsättningar men ekonomiskt är det en stor skillnad mot de stora klubbarna i NHL.

Det finns också en annan läktarkultur i NHL kontra SHL. 

– Vidare är det kulturen och strukturen i Sverige som skiljer sig stort från USA. De spenderar helt andra belopp i förhållande till matcherna. Det gör att vi har mindre marginaler om kostnader förändras och inte minst kopplat till externa chocker som vi har sett under de senaste åren. Det är inga stora nivåer på eget kapital för att kunna absorbera förluster och det gör klubbarna känsliga, säger Hjelström.

LHC:s årsmöte hölls på måndag kväll och där presenterades budgeten för kommande år, målet är ett plusresultat på 2,6 miljoner exklusive slutspel för LHC-herrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!