Efterlängtad vinst för LHC

Inte ett mål på 61 matcher i fjol. Nu gjorde Anton Karlsson sin första match för säsongen – och gjorde mål direkt.

ishockey2015-09-25 21:22

- Fantastiskt skönt att få bort den där eviga nollan. Framförallt var det så jäkla skoj att få spela igen, sa LHC-backen, som var tillbaka efter axelskada.

Efter bara två poäng på de två inledande matcherna kom första trepoängaren för säsongen för Linköpings HC. Det blev 3–2 i bortamötet med Modo och. . . ja, det borde ha blivit mer.

– Vi spelade riktigt bra, men var för ineffektiva. Det blev lite stirrigt när de fick sena mål i sista perioden. Bra och viktigt att hålla undan, sa Dan Tangnes, tränaren.

Efter de förhållandevis svaga insatserna mot både Rögle och Liberec var LHC i stort behov att snabbt få ett slut på den korta, men ändå negativa, trenden och vände hemåt med tre lika viktiga som sköna poäng.

Välförtjänta?

Det också.

Även om det blev onödigt spännande på slutet var det mycket som såg bättre ut: rakare, intensivare och säkrare speluppbyggnad.

- Vi hade pratat mycket om att de skulle få anpassa sig efter oss och inte tvärtom. Vi såg ut som vi gjorde tidigare i höstas och jag tyckte att vi kunde känna igen oss själva, sa Tangnes.

19 pappor till spelare och ledare i laget var med på flyget upp till Örnsköldsvik och fick ett kul minne för livet.

– Kul att vi kunde bjuda dem på en seger. Det har varit en mycket trevlig dag, sa Tangnes.

LHC fick en drömstart som tystade Fjällräven center. Gustav Forsling sköt – det gjorde han ofta – och Broc Little styrde in 0–1 efter bara 58 sekunder. Eflerlängtad fullträff för fjolårets skyttekung, som den här hösten inte nätat sedan första träningsmatchen mot Skellefteå.

Bara några minuter senare var det dags igen. Comebackande Anton Karlsson lade in pucken mot mål och tack vare att ovannämnde Little skymde letade den sig in bakom Adam Reidebron, som fick en minst sagt olycklig inledning.

Noterbart: det var Karlssons första fullträff någonsin i A-lagssammanhang. Inte en enda gång tidigare har backen gjort mål i LHC, Mora, Tranås eller Vita Hästen.

- Jag försökte bara lägga in pucken på mål. Bra jobb av de andra killarna, sa Karlsson.

LHC skapade inte massor (tre skott i stolpe/ribba, dock), men tillräckligt mycket för att avgöra. I stället styrde Carl Dahlström olyckligt in pucken i eget mål tidigt i tredje perioden, vilket gjorde att det plötsligt var öppet igen. Nichlas Hardt ökade till 3–1 – men bara minuten tilläts Gustav Possler enkelt kontra in 3–2. Några riktigt heta kvitteringschanser framför Marcus Högberg blev det dock aldrig.

- Vi borde ha avgjort tidigare, sa Dan Tangnes.

Kedjan med Broc Little, Niklas Persson och Nichlas Hardt visade vägen och var inne på samtliga mål framåt. Persson, som gjorde sin första SHL-match på sex år, gjorde mycket nytta, liksom Garrett Roe som även han gjorde comeback efter skada.

LHC tog bara fyra poäng mot Modo under hela säsongen i fjol.