Efter sänkta LHC-hyran: "Bästa för skattebetalarna"

Här är beskedet som Linköping HC hoppats på – klubben slipper hyra för Saab arena. "Bästa alternativet även för skattebetalarna", säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Roger Ekström (till höger) är tacksam över beskedet från Niklas Borg om hyresrabatt för Saab arena. Det som  betalats för 2020 har LHC till godo till 2021.

Roger Ekström (till höger) är tacksam över beskedet från Niklas Borg om hyresrabatt för Saab arena. Det som betalats för 2020 har LHC till godo till 2021.

Foto: Montage

Ishockey2020-12-11 09:56

Som Sporten berättade nyligen hoppades LHC slippa betala tio–elva miljoner i så kallad bashyra för Saab arena för 2020. Anledningen är förstås att coronapandemin med tomma läktare har slagit hårt och att SHL-klubben är så illa ute ekonomiskt att den slåss för sin överlevnad.'

Nu föreslår kommunstyrelsen i Linköpings kommun att ge LHC och kommunala evenemangsbolaget Visit Linköping & Co en hyresrabatt på totalt 19,4 miljoner kronor. LHC slipper betala 10,4 miljoner och Visit resterande del på nio. Det bekräftas för Sporten av Niklas Borg.

Han säger:

– Att det är hyresgästerna som finansierar driften är unikt för Saab arena. Så är det inte i någon annan arena i kommunen. Vår utgångspunkt har varit att "hur gör vi för att förlora så lite pengar som möjligt?". Utan en sådan här åtgärd hade LHC:s möjligheter att fortsätta sin verksamhet varit ytterst begränsade och hur får vi då in hyresintäkter för Saab arena?

– Därför är det bästa alternativet även för skattebetalarna och det ger LHC möjligheter att överleva. Klubben har drabbats av enorma intäktstapp i pandemins spår, säger Niklas Borg.

Det finns många andra föreningar som tycker att det är orättvist.

– Ja, jag har redan fått sådana reaktioner. Men klubben betalar fortsatt planhyror på samma sätt som övriga föreningar i Linköping. Det handlar om runt tre miljoner för elit och ungdom. Hyresrabatten handlar enbart om arenaavtalet.

Beslutet kommer att fattas på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag, men då den styrande alliansen är överens är det mest en formsak.

LHC-ordföranden Roger Ekström mottog beskedet med stor lättnad.

– Nu har det inte klubbats än, men går det igenom är vi jättenöjda och tacksamma. Då kan vi trots pandemin reda ut det, säger han.

Kan ni pusta ut nu?

– Med det här har vi goda förhoppningar att klara säsongen med ett fortsatt positivt kapital och behöver inte riskera att inte klara licenskraven. Resultatmässigt ser vi ut att få ihop det med stöd som vi har fått. Ur det perspektivet kan vi möjligen pusta ut för att fokusera på likviditeten. Utan sedvanligt kassaflöde blir det en stor utmaning att klara av att betala skatter, löner och annat.

Ni gick in i säsongen med 9,5 miljoner i eget kapital. Var hamnar ni inför nästa?

– Folkaktien gav oss ytterligare tre och så mycket blir inte kvar. Men det är för tidigt att säga.

Saab arena.
Saab arena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!