Onsdagen den 4:e november hade domarkåren i hockeyallsvenskan ett möte där ledningen framförde åsikter om hur domarna hanterat situationer på isen i inledningen av säsongen. Kritiken var tydligt: domarna har varit alldeles för snälla när det gäller att acceptera spelare och ledares olämpliga beteenden på isen.
– Domarchefen uttryckte sig genom att säga att vi varit för flata. Vi har inte tagit "abuse of officials" (olämpligt uppträdande mot funktionär) när en spelare skjutit pucken över sargen efter ett mål eller om de slagit med klubborna i båset för att de varit irriterade på domslut. Det var en påminnelse om att vi måste stå upp för varandra och för domarskapet, säger Linköpingsdomaren Alexander Österberg.
Tycker du att ni varit för mesiga?
– Jag kan bara prata för mig själv och jag är absolut för snäll. Jag försöker lösa situationerna genom kommunikation istället för att försätta laget i två minuters boxplay. Sen tycker jag att det är tävling vi håller på med och alla är tävlingsmänniskor. Går det dåligt är det klart att man måste få reagera. Jag tycker det är svårt att ge en kille en utvisning för att han skriker till mig eller säger något dumt i stundens hetta. Men jag måste helt klart steppa upp, säger Österberg.
Direktiven, som egentligen inte var något nytt utan mest en påminnelse för att domarna skulle rycka upp sig, kom ut i media. Pådraget på sociala medier var ett faktum och både supportrar och journalister uttryckte en frustration då de tolkade skrivelsen som att spelare och ledare inte får visa känslor inom ishockeyn längre.
– Det som Björn (Wettergren, domarchefen) missade att skriva i dokumentet är att det får ske en första reaktion. Allting blev felvinklat. Man får reagera, men inte gå över gränsen, förtydligar Österberg om skrivelsen som kom ut.
På isen har det också blivit en del andra förändringar på grund av den rådande pandemin. För att minska kontakten mellan de aktiva på isen får inte domaren gå emellan ifall det blir bråk.
– I en match mellan Södertälje och Karlskoga började två spelare slåss. Det hade aldrig hänt om det var en vanlig säsong för då hade linjedomarna gått in och brutit det hela och vi hade max delat ut varsin tvåminutare. Men nu blev det fem minuter för fighting istället, berättar Österberg.