Därför blir det svårt med lönetak

Det har pratats om det tidigare – och nu är frågan om lönetak i SHL uppe igen. ”Det är svårt att hitta en lösning", säger LHC:s klubbdirektör Anders Mäki.

Foto: Mikael Svensson

Ishockey2017-02-14 16:46

Det är revisionsbyrån EY som gjort en stor genomgång av SHL-klubbarnas ekonomi. Resultatet publiceras i Dagens Nyheter och det är ingen positiv läsning. Förlust för hälften av klubbarna under förra säsongen samtidigt som lönekostnaderna fortsätter att öka.

Enligt rapporten är SHL på väg mot ett ohållbart ekonomiskt läge. Ligan omsatte nästan 1,7 miljarder kronor under 2015/16 och gick totalt med uppemot 40 miljoner i förlust. 62 procent av kostnaderna betalades ut i löner.

– Det framställs som att det skulle vara ett nytt problem, men så är det inte alls. Så här har det sett ut länge, säger Anders Mäki till Corren.

Det är ingen nyhet att Linköpings HC hör till de klubbar som haft mycket svårt att få ekonomin att gå ihop, men efter några minusår ska nu budgeten gå runt på bara grundserien. Läget är fortsatt tufft, men inte lika tufft som tidigare.

Personalnedskärningar är en förklaring. Sänkt hyra och miljonersättning från NHL två andra.

Mäki är kritisk till ishockeyns affärsmodell.

– Nästan alla lägger en budget som siktar på att man går till slutspel, men alla kan inte gå dit och då blir det problem. Hamnar man dessutom i botten av tabellen kostar det extremt mycket pengar att ramla ur serien, säger han till DN.

Till säsongen 2018/19 träder det nya tv-avtalet i kraft, vilket ger klubbarna betydligt mer pengar. Anders Mäki hoppas att inte allt ska läggas på respektive spelartrupp och att lönerna därmed trissas upp ytterligare.

Så har det varit vid tidigare liknande intäktshöjningar.

– En sak med stjärnspelarna i varje lag, men det är olyckligt när klubbar börjar slåss om samma spelare i tredje- och fjärdekedjan. "Du får 40 000 mer i månaden om du kommer hit".

Av den anledningen är LHC-direktören positiv till ett lönetak, men inte ett rakt utan förbehåll.

– Hade vi haft lönetak hade Frölunda aldrig kunnat ta hem Joel Lundqvist. Det är ett exempel. Vi måste hitta en modell där vi har plats för våra stjärnor som får folk att köpa biljetter, men utan att vi får en lönedrift i övrigt.

– Diskussionen pågår, men det är svårt att hitta en lösning som skulle fungera, säger Anders Mäki.

Enligt EY-rapporten har LHC ett eget kapital på bara en dryg halv miljon, men Mäki hävdar bestämt att det är felaktigt.

– I föreningen hade vi inför den här säsongen runt fem miljoner kronor i eget kapital. Det känns bra säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!