Backen lämnar LHC för spel i USA – ovisst för andra

Slutspelat för Linköping HC – men inte för Filip Berglund som ska avsluta säsongen i AHL.

Vad händer med Berglund, Gordon och Lundh?

Vad händer med Berglund, Gordon och Lundh?

Foto: Montage (bilder från Bildbyrån)

Ishockey2021-04-09 12:29

– Filip åker över inom kort. Tanken är att han ska spela med Bakersfield för att få fler matcher, för att klubben ska kunna titta på honom där borta och för att han ska få känna på det nordamerikanska spelet, säger Joakim Holm, som är scout för Edmonton Oilers i Sverige.

23-årige Berglund värvades inför förra säsongen från Skellefteå till Linköping, men skrev strax senare NHL-kontrakt med Edmonton. Därifrån var han utlånad till LHC i höst, vinter och vår, men nu väntar spel i Kalifornienbaserade farmarlaget Bakersfield Condors i AHL.

– Vi vill pröva honom så fort som möjligt så att han kan vara med på så mycket som möjligt av det som är kvar, säger Joakim Holm. 

Nästa säsong?

– Det vågar jag inte svara på. Det finns en del spännande prospects på backsidan där och viktigast är att han ges mycket speltid. Sen om det är här eller där får framtiden utvisa.

Är ni nöjda med hans utveckling?

– Det har varit en tuff säsong för många i Linköping. Han hade själv en tuff skada i höstas, men repade sig och har hanterat situationen på ett bra sätt. Det har varit många nyttiga läropengar för framtiden. Filip är skicklig offensivt och vi är nöjda med honom.

Väljer inte Edmonton att plocka över Berglund blir spelskicklige backen, som på 32 matcher svarade för åtta poäng i SHL, kvar i LHC. Men nu ges han alltså chansen att visa upp sig för att i framtiden slå sig in i ett av NHL:s hetaste lag, med superstjärnan Connor McDavid i spetsen.

Vad gäller LHC-läget i övrigt finns inga klara nyheter vad gäller lagbygget inför kommande säsong. Enligt Sportens uppgifter vill klubben förlänga med bland andra forwarden Patrik Lundh, men enligt agenten Patrik Aronsson är läget ovisst.

– Det har varit väldigt lugnt och vi har inte pratat mycket alls. Vi får se vad som händer, säger han.

Vill han stanna?

– Det vet vi inte heller än.

Budgeten ska som bekant sänkas, vilket gör att det för många spelare kommer att bli en lönesänkning. Utöver Lundh ska LHC även ha intresse att skriva nytt med Tyler Morley och Alexander Johansson, som värvades in i vintras. För bland andra Jaakko Rissanen är det osäkert.

– Ärligt talat vet jag inget än. Jag har haft ett möte med "Pajen" (Niklas Persson), men vi pratade bara om säsongen som varit. Och jag har inte hört något från min agent heller, säger finländaren.

Enligt vad Sporten erfar finns inte kanadensiske veteranen Andrew Gordon med i klubbens planer just nu.

– Jag förväntar mig inte att höra något på ett tag, säger han själv.

Nu lämnar Filip Berglund Sverige för spel i AHL.
Nu lämnar Filip Berglund Sverige för spel i AHL.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!