LÄS ÄVEN: Uppgifter: LHC i möte med tränaren
Tidigare under fredagen kunde Sporten avslöja LHC:s jättesatsning för att klara ekonomin – och för att lyckas med målet att nå SM-final inom tre år. Någon timme senare bekräftade klubben den riktade nyemission som nu görs. Med den åtgärden ska det egna kapitalet säkras tillräckligt för att garanterat klara kraven för att få spela vidare i SHL, men även bidra till verksamheten i övrigt.
Målet: att få in totalt nio miljoner kronor.
– Det känns väldigt, väldigt bra. Helt avgörande för att vår treårsplan ska lyckas; att herrlaget ska nå SM-final, att vi ska fortsätta stärka satsningen på ungdoms- och juniorsidan samt att bibehålla och stärka damernas konkurrenskraft, säger Roger Ekström.
Och fortsätter:
– Nu är inte bokslutet klart än, men säg att det slutar med att vi har ett eget kapital på tre–fyra miljoner. Med det här är vi uppe på åtminstone tolv och klarar SHL:s slutkrav redan nu. Då kan vi andas lite lugnare igen.
Klubben bekräftar att tretton klara investerare gör att 4,9 miljoner är säkrade. Totalt erbjuds 24 investerare att för 375 000 kronor köpa en aktiepost om 625 B-aktier i LHC AB, som idag ägs till hundra procent av idrottsföreningen. Varje aktiepost motsvarar 0,54 procent av kapitalet och 0,061 procent av rösterna, vilket gör att majoriteten – 87 procent av kapitalet och 98,5 procent av rösterna – fortfarande ägs av LHC.
De nya aktieägarna har rätt till avkastning när klubben nått SM-final och kan uppvisa en mer stabil ekonomi. Senare under säsongen kommer till att börja med även klubbens medlemmar få erbjudande om att köpa B-aktier i bolaget.
– Genom att öppna upp för en folkaktie tror vi att vi kan öka engagemanget ytterligare. Bara det här visar att viljan och stödet finns i Linköping. Det är kul och betyder mycket. Annars hör man ofta att det är många som tycker, men inget gör, säger Ekström.
Idéen föddes redan förra sommaren och sedan dess har filats på upplägget.
– Hade vi gått till semifinal hade vi nog väntat en säsong. Om vi gått ut med det här i fjol så tror jag inte att vi hade lyckats. Alla är besvikna på herrarnas säsong, men vi har gjort ett antal förändringar och vi har slagit fast treårsplanen. Vi var tvungna att göra lite hemläxor innan, säger Roger Ekström.
Hur stor blir avkastningen?
– Det är inte klart. Vår inriktning är tre till fem procent, men det är något som fastställs på bolagsstämman.
Vad för investerare har ni vänt er till?
– I första hand är det företagare. Näringslivsprofiler i regionen i allmänhet och Linköping i synnerhet. Vissa på listan har vi inte hunnit att prata med än.
Är du själv med?
– Ja, det är jag och ytterligare tre i styrelsen.
Finns det någon fara eller nackdel?
– Nej, jag kan inte riktigt se det.
Kan ni göra det igen?
– Det kanske vi kan. Desto bättre det går, desto lättare kommer det att vara. Det är också viktigt att understryka att det är röstsvaga aktier. Investerarna är inte ute efter makt, utan vill hjälpa till med kapitalet.
Hur påverkar det satsningen inför nästa säsong?
– Trots att vi har en dubbel tränarkostnad, kommer vi att kunna satsa på truppen och inte banta. Pengar är inte allt, men Niklas (Persson, general managern) behöver inte begränsas av att vi även städar upp en del gammalt.
Det var för tre år sedan som Linköping HC tog beslutet att bolagisera elitverksamheten, som utöver herrlaget i SHL även omfattar damerna i SDHL och elitjuniorlagen. Totala andelen röster som ägs av annan part än LHC får, enligt Riksidrottsförbundets regler, aldrig uppgå till mer än 49 procent.