– Vi står alltid här. Så har det varit i nästan alla år, säger Miranda Lindh, 18, och pekar ut ett av många klistermärkes-prydda räcken på ståplatssektionen i Saab Arena.
Kompisen Agnes Jardman, 18, nickar med och berättar hur allt började.
– Jag minns att det var pappa som såg mycket på LHC och jag satt bredvid i soffan för att det var kul. Sen blev jag mer intresserad och började fråga massor om hur hockeyn fungerar. När jag blev lite äldre så gick vi hit och var på plats och sen har jag inte slutat.
Hur hamnade ni på ståplats?
– Vi har faktiskt ett par gubbar att tacka för det.
Gubbar?
– Ja. Vi brukade sitta ganska nära ståplats och sjunga med i så många ramsor vi bara kunde och sen var det en gång när vi vrålade extra mycket som ett par gubbar framför oss vände sig till oss och sa att sjunger ni så där mycket så borde ni ju stå i klacken. Sagt och gjort. Nästa match stod vi här och sen har vi inte gått någon annanstans, säger Agnes.
Det är någon timme kvar till LHC:s hemmamatch mot Malmö. En match som målats upp som en ödesmatch för LHC i att undvika ett negativt SHL-kval. Det lär bli känslor på läktaren även den här kvällen.
– Den här säsongen har ju varit rätt jobbig på isen men jag tycker att på ståplats har det varit rätt bra.
Oftast är känslorna på läktaren något positivt. Det skapar en atmosfär av förväntan, eller av samhörighet när LHC spelar. Men då och då går det överstyr och leder till både könsord och skällsord.
– Det är verkligen inte okej. Alltså jag kan ju bli jättearg på domaren eller på motståndaren men man är inte en hora för att man gör mål på LHC eller för att man tar fel domslut. Det står ju ofta barn som är max tio år här och att då dra igång en ramsa om att någon ska dö eller att den är en hora eller fitta. Det är verkligen inte okej, säger Agnes.
Agnes pausar för en sekund. Kikar ner på sin LHC-tröja.
– Det jag tycker är nästan värst är att det ofta är medelålders män som står här och lär tioåringar ord som hora eller kukhuvud.
Vad skulle du vilja säga till dem som skriker sådant?
– Väx upp. Du måste förstå hur extremt töntigt, omoget eller osexigt det är att stå här och skrika fitta. Sen ska jag säga. Jag hyser inget agg mot dem eller så och uppskattar allas närvaro på match men jag tycker att fler borde kunna bete sig med tanke på hur många barn som är här, säger Agnes.
LHC-spelarna skrinnar ut på isen för en av säsongens sista matchvärmningar. På ståplats är det fortsatt rätt så folktomt förutom ett par säkerhetsvakter som småsnackar lite.
– Vi brukar ju inte vara så här tidiga inför en match och brukar ofta komma typ en halvtimme innan match. Sen gillar vi ju att hänga med folk här och det är en jättefin gemenskap.
Mansdominerad?
– Absolut. Jag tror att på en hemmamatch så är det max 20-30 tjejer här i klacken. Det borde väl kunna bli fler tycker vi, säger Miranda.
– Ja och på bortaresor är det typ bara du och jag som är tjejer. Men trots det så kan man alltid prata med vem som helst här på ståplats, säger Agnes och berömmer sammanhållningen på läktaren.
Har det varit otryggt någon gång?
– Nej absolut inte. Det är ju lite fylla ibland men det är mest att folk står och sjunger Abba-låtar på bussresan hem. Folk är mest glada och vill kramas när det blir mål. På ett bra sätt alltså, inte på ett äckligt sätt, säger Agnes.
Förutom att berätta för kompisar om livet på ståplats för en ung tjej så visar Agnes också upp matchupplevelsen på TikTok. Något som nästan bara varit positivt.
– Det är väl några lättkränkta HV-supportrar som skriver att vi är "Silverköping" men annars är det bara positivt. Jag har fått jättemycket fin kontakt med andra som håller på LHC via TikTok och det är ju skitkul.
Kanske kan det också innebära fler tjejer på ståplats.
– Vi får se. Vi har faktiskt en kompis som testade att följa med oss en gång, trots att hon inte kan något om hockey, och hon tyckte det var skitkul. Jag tror att det är viktigt att vi visar hur kul vi har det på ståplats, säger Agnes.
– Ja för det här är ju en jätteviktig del av vilka vi är. Att gå hit och heja på vårt "Cluben", säger Miranda.
Favoritramsa?
"Vi kallar oss White Lions, vi ska dricka bira och när vi tagit SM-guld ska vi ut och fira". Tyvärr har vi inte kunnat använda den så mycket när det gått så dåligt. Men det kommer, säger Agnes.