VM-guldhjältens krav på Linköpingsklubbarna

För några år sedan flyttade VM-guldhjälten Julia Sidklev Persson tillbaka till Linköping efter ett par säsonger i innebandyns absoluta finrum. Ett finrum som östgötsk daminnebandy är långt från att ens knacka på dörren till.

"Det kanske inte spelar jätteroll just vilken förening som tar det där sista klivet. Det allra viktigaste är att tjejer i Östergötland som vill satsa på innebandy ska kunna få de bästa förutsättningarna", säger innebandyprofilen Julia Sidklev Persson som efterlyser ett omtag inom östgötsk innebandy.

"Det kanske inte spelar jätteroll just vilken förening som tar det där sista klivet. Det allra viktigaste är att tjejer i Östergötland som vill satsa på innebandy ska kunna få de bästa förutsättningarna", säger innebandyprofilen Julia Sidklev Persson som efterlyser ett omtag inom östgötsk innebandy.

Foto: Erik Winell

Innebandy2023-10-06 16:00

– Det behövs ett omtag. Det är bara kolla på distriktslagen. Senast blev både Östergötlands F16- och P16-lag sämst i Sverige, säger Julia Sidklev Persson samtidigt som hon fyller på kaffemaskinen. 

Kaffet är förstås välbehövligt med en sju månader liten bebis i faggorna.

– Ja. Sova får vi kanske inte jättemycket av just nu, ler Julia och lyfter upp dottern Inez.

undefined
Julia Sidklev Persson är ursprungligen från Stockholm och hennes väg till Östergötland var långt ifrån spikrak. "Jag var klar med innebandy-gymnasiet i Umeå och hade en kompis som skulle flytta till Linköping så jag hängde på. Då var Libk i Allsvenskan men vi gick upp till SSL direkt", säger Sidklev Persson och busar med dottern Inez.

31-åriga Julia Sidklev Persson har en minst sagt imponerande meritlista. Hon debuterade i SSL 2010 och har sedan dess gjort 133 SSL-poäng på 169 matcher. Därtill var hon med i det landslag som tog VM-guld 2021.

Numer är Julia spelande tränare i allsvenska Bergs IK – och hon tankar om det mesta. Inte minst hur Linköping ska kunna bli en stark innebandystad på damsidan igen.

– Det är smått otroligt att en region som Östergötland, med 450 000 invånare, inte har ett damlag i SSL.

Varför har det blivit så? 

– En hel del handlar om uteblivet samarbete. Här säger IBF Linköping, Linköping IBK, Solfjäderstaden och Bergs IK att de alla ska satsa mot allsvenskan eller SSL. Det säger sig självt att det inte finns resurser och spelare till för att fyra föreningar samtidigt ska kunna göra en sådan satsning. Istället behöver man hjälpas åt, säger Sidklev Persson och fortsätter:

– Jag har inte svaret på allt men jag tror att klubbarna behöver vara lite bjussiga och tänka på tjejernas bästa framför sitt eget.

Småland är ett exempel där en gemensam satsning har gett resultat.

– Där svalde klubbarna stoltheten och så lät man Jönköping satsa på SSL. Då blev det en naturlig trappa för spelarna att gå mellan SSL, allsvenskan och division 1.  

undefined
Julia Sidklev Persson i Rönnby-tröjan under en av sina många säsonger i SSL. "Det var ett par år när jag kämpade med ätstörningar. När jag fyllde 23 började det släppa och då blev verkligen innebandyn rolig igen. Det är den fortfarande, det roligaste jag vet", säger Sidklev Persson.

2018 var senast Östergötland hade ett damlag i SSL, med Julia i laget.

– Det kändes inte riktigt som att man satsade på oss och jag tror att där behöver man ta ansvar, som en av Sveriges största föreningar, och vara mer jämställda. Det är min åsikt, sen satt jag inte med i styrelsen, så jag har inte hela bilden, säger Sidklev Persson.

Nu är det fem år sen Linköping hade ett damlag i SSL. Det lär bli ett par år till. Unga, talangfulla spelare i Linköping, som vill satsa har inget elitlag att gå till. Några av de senaste exemplen på Linköpingstjejer som valt bort hemstaden är Rebecka Åblad (Lund) och Ida Pettersson (Falun).

– Föreningarna här måste sänka garden och våga ta kontakt med varandra, avslutar Sidklev Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!