USA går framåt – med östgötsk hjälp

USA, med god östgötsk hjälp, går framåt. Men det är bara med ett par inhemska spelare i laget.

Jesse Andersson, Jan Svensson och Stefan Hedlund.
Foto: Marcus Nyenger

Jesse Andersson, Jan Svensson och Stefan Hedlund. Foto: Marcus Nyenger

Foto:

Innebandy2014-12-11 08:39

– Bästa laget ska spela, punkt slut och en amerikan är en amerikan oavsett var i världen man bor. Så resonera deras styrelse, säger Stefan Hedlund.

USA kom tolva i VM 2012. I år kan det bli bättre än så. På onsdagan förlorade man visserligen åttondelsfinalen mot Norge, 2–6, men USA pressade ett Norge som har spelat jämnt med länder som Tjeckien och Schweiz.

Förre Linköping IBK-tränaren Stefan Hedlund tog över som huvudcoach i kvalet till VM 2012. Jan Svensson, som varit engagerad i Linköpingsinnebandyn hur länge som helst, är team manager och sköter allt runtomkring.

USA går framåt som innebandynation, men i landslaget finns bara två spelare boendes i USA. Övriga spelare finns i Europa. Som Jesse Andersson från Åby. Han föddes i USA, men när Jesse var två år flyttade hans föräldrar tillbaka till Sverige.

– Jag känner mig väl inte så jättemycket som en amerikan, men i sådana här sammanhang är det klart att man har känslor, säger Jesse.

Stefan Hedlund får en del frågor om varför så få inhemska spelare finns med.

– Bästa laget ska spela, där är styrelsen helt enig. Det är det amerikanska sättet att se på det, ingen kvotering eller social uttagning som gäller, säger Stefan Hedlund. .

Jan Svensson:

– Vi tycker att det är ganska självklart. Nivån därborta är så pass låg fortfarande och sporten är väldigt utspridd. Att ta individer därifrån skulle innebära att vi troligen inte skulle kvalificera oss till VM eller det skulle bli en för konstig situation att vara med. Nu får vi vara med och gör bra resultat samtidigt som gräsrotsnivån lever och inspireras av att USA går framåt, säger han.

Sporten växer i USA, men är fortfarande på väldigt låg nivå.

– De säger att det händer massor, men på skilda öar. Just nu är det i Texas det växer mest. De har sitt turneringsspel som vi hade på glada 80-talet och i början på 90-talet. Sen finns det en del cuper varav amerikanska mästerskapen är en, säger Stefan Hedlund.

I det amerikanska innebandyförbundet finns det, inte så överraskande, ingen stor budget.

– Det är på marginalerna varje gång, säger Stefan Hedlund.

Jesse Andersson, som till vardags spelar med Åby i allsvenskan, får betala för boende, mat och en del av anmälningsavgiften under VM.

– Men det är värt allting, utan tvekan. Bästa upplevelsen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!