Tobias trivs på sitt första VM

Libk:s back Tobias Gustafsson gör sin första VM-turnering. Men trots två segrar är han inte helt nöjd. "Jag måste lyfta mig ett par snäpp till".

Tobias Gustafsson, Libk, gör sin första VM-turnering och har nu spelat två matcher. Det har blivit två segrar, men han väntar fortfarande på sin första poäng.

Tobias Gustafsson, Libk, gör sin första VM-turnering och har nu spelat två matcher. Det har blivit två segrar, men han väntar fortfarande på sin första poäng.

Foto: IFF / Handout

INNEBANDY2016-12-05 21:40

Först seger mot Lettland inför 8 000 åskådare.

Och under måndagskvällen vinst mot Norge med 8–2 inför blott 557 åskådare.

När vi får tag i Tobias sitter han i bussen på väg tillbaka till spelarhotellet. Där väntar mat och sen sömn.

– Det är ungefär så dagarna ser ut. Det är mycket mat, jag tror vi käkar sex mål om dagen, så man behöver i alla fall inte gå hungrig.

Han har varit med i flera landslagsturneringar förut, men detta är hans första VM. Och han märker en tydlig skillnad.

– Det är större seriositet kring allting. Sen är det en ny erfarenhet för mig att möta andra lag, som Norge och Lettland. I de turneringar jag varit med tidigare har det bara varit vi, Finland, Schweiz och Tjeckien.

– De här lagen spelar ett helt annat spel där de bara backar hem. Ibland kan man nästan tro att de ska backa över den egna sargen bakom mål, säger Tobias och skrattar.

Dags för gruppfinal

Efter två raka segrar för Sverige väntar på tisdagen gruppfinal mot Tjeckien, som också har två segrar. Vinnaren får en klar fördel och slipper Finland i semifinal på lördag. Då väntar istället av allt att döma Schweiz istället.

– Jag tror att i matcherna i slutet av veckan kommer det att märkas en ännu större skillnad mellan ett VM och de turneringar jag spelat tidigare med landslaget. Då kommer allt att ställas på sin spets, då är det vinna eller försvinna.

I Tjeckien har Tobias Gustafssons lagkamrater i Libk, Milan Tomasik och Matej Jendrisak, spelat viktiga roller. Matej har gjort fyra mål och två assist, Milan har gjort två mål.

Nu möts de.

– Jag en period av deras match mot Lettland, annars har jag inte sett något. Samtidigt vet vi hur Tjeckien spelar, vi har bättre koll på dom än andra lag vi mött hittills.

Får vänta på poängen

Än så länge har det inte blivit något snack mellan lagkompisarna.

– Jag har inte träffat på dem, det är väl mest därför. Samtidigt vill man fokusera på sitt, det man är här för att göra. Men vi lär väl surra lite efter matchen kan jag tro.

På tal om lagkamrater. Det var ju meningen att Anton Karlsson, Tobias backkollega i Libk och i landslaget, skulle varit på plats men fick lämna återbud på grund av knäskada.

– Jättetrist givetvis. Men tyvärr är idrotten sån, att skador tillhör.

Tobias spelade mycket med Anton i landslaget, nu har han fått flera andra backkollegor. Först Mattias Samuelsson mot Lettland, sen både Robin Nilsberth och Thomas Holmgren i den andra.

– Klart det var en trygghet med Anton, men alla som är med här är så duktiga så det är inte särskilt svårt att byta.

Två VM-matcher spelade, men ännu inget mål eller assist från Tobias.

– Inget jag tänker på, men visst vore det kul om det kom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om