Tjejerna som ska lyfta innebandyn

Det pratas mycket om att idrotten behöver bli mer jämställd – Östergötlands innebandyförbund agerar. Nu har Rebecca Bagge anställts av förbundet för att driva projektet ”Fast forward girls” för att få fler tjejer att börja med innebandy.

Rebecca Bagge är ansvarig för projektet.

Rebecca Bagge är ansvarig för projektet.

Foto: Rebecca Candevi

innebandy2018-10-02 11:30

Rebecca Bagge är anställd av Östergötlands innebandyförbund med ett stort mål: att öka intresset för innebandy hos tjejer.

– Förbundet upptäckte att siffrorna är väldigt ojämna – det är många fler killar som spelar än tjejer. Om det någon gång är är ett bra läge att göra en satsning så är det nu. Innan har små styrgrupper satts ihop som man haft förhoppning att komma någonstans med – men det har inte givit något resultat. Istället bestämde sig förbundet för att anställa någon – och då fick jag frågan, säger Rebecca Bagge.

Hon har samlat ihop sex innebandytjejer – med sig själv inräknad – som har fått olika geografiska områden där de åker ut till skolor och föreningar för att hålla i träningar. Tjejerna som valt att hjälpa till med projektet är Lina Finnevidsson, Sara Jesäter, Cornelia Proper, Charlie Åström och Filippa Bagge.

– Jag insåg att jag inte kommer kunna dra i allting själv. Nästan alla föreningar vill ju ha sina träningar söndagsförmiddagar, för då är alla lediga. Så först och främst valde jag ut de här tjejerna för att jag tycker att de är jättebra både innebandymässigt och på ett personligt plan. De kommer att ta hand om tjejerna så bra. Det är viktigt med goda förebilder som är tjejer. Flera av föreningarna som är med har inte något seniorlag som de yngre kan se upp till, säger Bagge.

Hon fortsätter:

– Vi kommer att vara med på de två första prova-på-träningarna och har gjort ett träningsupplägg som vi kan ha när vi åker ut. Vi vet inte hur många tjejer som kommer eller hur förhållandena kommer att se ut. Därför känns det så himla bra med de här tjejerna som har spelat innebandy så pass länge och som kan improvisera om det skulle behövas.

Runt om i länet har olika föreningar kommit olika långt när det gäller jämställdhet i föreningarna. Rebecca Bagge är själv fostrad i Motalaklubben Solfjäderstaden som hon lyfter fram som ett bra exempel på en förening som lyckats få in tjejer. Men i till exempel Norrköpingsområdet har inte innebandyn som sport haft samma utveckling.

– När innebandyn kom blev den väldigt stark i Motala och Linköping. Jag tror att man på grund av det har kunnat bygga upp det på ett annat sätt från start. Glädjande är att vi i Norrköpingsregionen har flera föreningar som nu valt att vara med i projektet vilket är jättekul.

– Mottagandet har varit jättebra och framför allt är jag glad över att det är så många skolor som varit positiva. Sedan har olika föreningar olika önskemål. Vissa tycker det rullar på bra som det är och vill ha hjälp med lite föreläsningar och teambuilding medan andra vill fylla på befintliga lag för att kunna dela upp årskullarna bättre. Men de allra flesta vill rekrytera nya tjejer till sina föreningar.

Ni pratar om detta som en unik satsning i Sverige. Vad menar ni med det?

– Östergötlands innebandyförbund har valt att tillsätta en tjänst för att enbart satsa på tjejer – det är unikt. Men vi har även satt ihop dessa tjejer i tre team som kommer vara ute i föreningar och skolor för att stötta dem – bland annat för att rekrytera tjejer till nya lag. Inte ens elitspelare kan leva på innebandyn och att förbundet då gör en satsning på tjejerna är något nytt som är jätteroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!